SVET UMETNOSTI U GIMNAZIJI „STEFAN NEMANJA“ – IZLOŽBE & KREATIVNE RADIONICE

SVET UMETNOSTI U GIMNAZIJI „STEFAN NEMANJA“ – IZLOŽBE & KREATIVNE RADIONICE

Tokom školske 2022/23. učenici Gimnazije „Stefan Nemanja“ imali su priliku da istražuju svet umetnosti, uče i stiču znanja van učionice. Organizovali smo: odlaske na pet izložbi, likovnu radionicu sa decom sa autizmom i prvu izložbu učeničkih radova.

 

  1. U decembru učenici su posetili izložbu slika u Galeriji Doma vojske – „Od poetskog realizma do simboličke naive“. Na ovoj izložbi učenici su mogli da se upoznaju sa izabranim delima dva različita, ali veličanstvena umetnika iz Šida – Save Šumanovića i Ilije Bosilja.
  2. Tokom februara učenici su videli postavku „Gračanica – sjaj umetnosti u doba kralja Milutina u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti. Izložba je upriličena povodom obeležavanja dva jubileja. Prvi je završetak konzervatorskih radovi na celokupnom zidnom slikarstvu manastira Gračanica, a drugi je sedam vekova od završetka oslikavanja Gračanice.
  3. U martu, u velikoj galeriji Doma Vojske učenici su imali priliku da vide postavku „Heroine“, koju čine slike iz spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Zbirka sadrži radove sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić.
  4. U istom mesecu, u Galeriji RTS-a, gimnazijalci su posetili izložbu „Ljubav iznad interesa – slikarstvo XX veka. Ova postavka nastala je od dela iz privatnih kolekcija tri porodice. Pored toga što su se na izložbi upoznali sa umetničkim delima nekih od najznačajnijih likovnih autora XX veka, učenici su čuli i priču o kolekcionarima i zadužbinarima u Srbiji.
  5. Tokom maja, u okviru manifestacije Međunarodni dan muzeja – Muzeji za 10, učenici su bili na izložbi u Muzeju grada Beograda, na kojoj su se spojila umetnička kreativnosti i lepota ruinirane arhitekture. Na ovom nezaboravnom putovanju učenici su se upoznali sa različitim pristupima umetničkom izražavanju, kao i sa raznolikošću umetničkih formi.

Verujemo da je znanje koje se stiče na ovakav način, kroz lično iskustvo, najdublje i najtrajnije.

 

SVET UMETNOSTI U ŠKOLI – PRVA IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA

Osim što podstičemo učenike da razvijaju naviku posećivanja izložbi, podstičemo učenike da i sami budu stvaraoci.

Zahvaljujući Nenadu Nenadoviću, nastavniku likovnog, svet umetnosti zaživeo je i školi. Učenicima je pružena prilika da pokažu svoju kreativnost i talenat. Prvi put ove školske godine, organizovana je izložba učeničkih radova, nastalih na časovima likovnog vaspitanja.  Izložba je za posetioce bila otvorena dve nedelje.

 

IzloŽba UČeniČkih Radova Foto (medium) 20230125090011
Prva izložba učeničkih radova

 

I TO NIJE SVE…

Prvi put tokom školske 2022/23. organizovali smo i likovnu radionica koja je okupila učenike naše škole i decu sa autizmom. Likovna radionica je pružila učenicima priliku da se izraze kroz umetnost i da istovremeno steknu jasnije razumevanje dece sa autizmom.

Likovna radionica nije bila samo lekcija o umetnosti i kreativnosti, već i dragoceno iskustvo u izgradnji boljeg i raznolikijeg društva.

Cilj organizovanja ove radionice bio je kako da podstakne naše učenike da prihvate različitost, tako i da deca sa autizmom osete podršku i pripadnost zajednici.

 

Autizam Glavna (medium) 20230512130359
Likovna radionica na kojoj su zajedno stvarali učenici naše škole i deca sa autizmom

 

Za predstojeću školsku godinu imamo velike umetničke i kreativne planove. Nastavićemo da stvaramo zajedno sa učenicima nezaboravna iskustva, negujemo kreativnost i podstičemo razumevanje različitosti.

Pridružite nam se!

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja