KOLEKCIONARSTVO – LJUBAV IZNAD INTERESA

KOLEKCIONARSTVO – LJUBAV IZNAD INTERESA

Učenici prve godine opšteg i IT smera i učenici treće godine filološkog smera posetili su izložbu „Ljubav iznad interesa – slikarstvo XX veka“.

Naši gimnazijalci imali su priliku da u Galeriji RTS-a vide umetnička dela nekih od najznačajnijih likovnih autora XX veka.

Na izložbi su predstavljena dela Marka Murata, Bete Vukanović, Nadežde Petrović, Petra Omčikusa, Voje Stanića i brojnih drugih slikara. Ujedno, izložba je i priča o kolekcionarima i zadužbinarima u Srbiji, jer postavku čine dela iz privatnih kolekcija tri porodice.

– Kolekcionarstvo je uvek bilo na pola puta između pasije i interesa. Neki kolekcionari su iskreni zaljubljenici u slikarstvo, drugi ulaganje u likovnu umetnost vide kao način da uvećaju svoj kapital. Učenici su imali priliku da vide slike kolekcionara koji su to postali iz ljubavi, a ne iz interesa. To i samo ime izložbe nagoveštava – kaže nastavnik likovnog Nenad Nenadović. 

Prema njegovim rečima, dolazak na izložbu bila je lepa prilika da učenicima ukaže na važnost kolekcionarstva za kulturu. Jer su, upravo zahvaljujući kolekcionarima, sačuvana značajna dela koja se danas nalaze u muzejima i javnim zbirkama.

Jedan od trojice kolekcionara koji je svoju privatnu zbirku stavio na opšte dobro je i čuveni košarkaški trener, Duško Dule Vujošević.

Učenici na izložbi „Ljubav iznad interesa – slikarstvo XX veka“
Učenici na izložbi „Ljubav iznad interesa – slikarstvo XX veka“

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja