POSETILI SMO IZLOŽBU „HEROINE“

POSETILI SMO IZLOŽBU „HEROINE“

Učenici prve godine posetili su, tokom marta, u velikoj galeriji Doma Vojske izložbu „Heroine“ spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Svoju zbirku Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar, uobličavao je od početka dvadesetih godina do svoje smrti 1965. Zbirka sadrži radove sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić. Spomen zbirka je premijerno prikazana u okviru zvaničnog programa Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture tokom 2022.

Privatna zbirka Pavla Beljanskog jedan je od najznačajnijih legata u Srbiji i regionu. Naime, četvrtinu od ukupnog broja dela u legatu čini žensko stvaralaštvo. Kada je Beljanski sakupljao dela, koja čine jezgro današnje zbirke, kolekcionari širom Evrope su birali dela muških autora. Razlozi zbog kojih je četvrtina radova u spomen-zbirci delo umetnica, pokazuje ne samo da je u Srbiji bio značajan broj slikarki, već i da je Pavle Beljanski bio pažljiv i objektivan posmatrač domaće likovne scene – kaže nastavnik Nenadović i dodaje da je sa učenicima razgovarao ne samo o slikarkama i njihovim delima, već i o stvaralačkim tehnikama i pristupima.

 

Učenici prve godine na izložbi "Heroine"
Učenici prve godine na izložbi „Heroine“

TEHNIKE SA IZLOŽBE PROBAĆEMO NA ČASU

Neke od likovnih tehnika koje smo videli na izložbi, planiramo da koristimo na časovima  u školi – najavljuje nastavnik.    

Poseban segment postavke čini sedam video-prezentacija posvećenih svakoj umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog.

Dopalo mi se na izložbi što je na neki način spojeno savremeno i ono što je nekada bilo. Pored sedam video-prezentacija o umetnicama čija dela čine kolekciju Pavla Beljanskog, predstavljeno je i sedam savremenih umetnica u video-prezentaciji „Identifikacije: suptilnost i surovost“.  Na taj način, čini mi se, da je uspostavljen  dijalog između dela autorki iz kolekcije s radovima savremenih umetnica. A mi smo mogli da poredimo teme, probleme i opsesije umetnica nekad i sad– kaže jedna od učenica.

 

Aktivnostima kao što je ova, trudimo se da učenike uvodimo u svet umetnosti i učimo ih da razvijaju naviku da posećuju izložbe. Cilj nam je da pokažemo da se jednako dobro uči i van učionice. Kao i da je znanje najtrajnije kad se stiče kroz direktno iskustvo .

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja