POSETILI SMO IZLOŽBU U SANU

POSETILI SMO IZLOŽBU U SANU

Tokom februara posetili smo izložbu „Gračanica – sjaj umetnosti u doba kralja Milutina“ u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU).

O značaju ove izložbe ne treba posebno govoriti. Manastir Gračanica je kroz istoriju postao duhovno i kulturno utočište srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji, kao i našeg identiteta uopšte. Manastir se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine.

Odlučili smo da sa učenicima dođemo na ovu izložbu, koja je plod obeležavanja dva jubileja. Prvi je završetak konzervatorskih radovi na celokupnom zidnom slikarstvu Gračanice, a drugi sedam vekova od završetka oslikavanja Gračanice. Najveći deo izloženog materijala čine printovi arhitekture i slikarstva velikih dimenzija uz doprinos novih tehnologija. Zbog toga je poseta ovoj izložbi izuzetno važna, jer je omogućila kontakt mlade generacije sa precima, ali na savremen način– kaže nastavnica Snežana Lalatović, koja je sa učenicima bila u SANU.

 

Glavna IzloŽba (medium) 20230220165541
Nastavnica Snežana Lalatović, sa učenicima

Izložba „Gračanica – sjaj umetnosti u doba kralja Milutina“  osmišljena je tako da u galeriji predstavi živopis prema prostornim celinama crkve: od priprate, do naosa i oltarskog prostora, uz posebno osmišljenu galeriju portreta.

Deo postavke je i virtuelna prezentacija unutrašnjosti Gračanice, kao i dokumentarni film o konzervatorskim radovima koji su završeni.  

Uvodni deo izložbe posvećen je arhitekturi.

Kada posetilac uđe u galeriju, ima utisak da je u porti crkve. Imali smo priliku da posmatramo kompozicije velikih formata, u nekim slučajevima u razmeri 1:1– kaže jedan od učenika.

Manastir Gračanica je ktitorski testament najvećeg zadužbinara istočnohrišćanskog sveta, s početka 14.veka  – kralja Milutina.

Arhitekturu ovog manastira svrstavaju u najviše domete vizantijskog graditeljstva s početka 14. veka.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja