PRVA IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA

PRVA IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA

U Gimnaziji „Stefan Nemanja“ poslednjeg dana decembra otvorena je izložba učeničkih likovnih radova.

Zahvaljujući Nenadu Nenadoviću, nastavniku likovnog, prvi put na jednom mestu objedinjeni su i predstavljeni najbolji učenički radovi nastali na časovima likovnog vaspitanja.     

 

IzloŽba UČeniČkih Radova Druga Foto (medium) 20230125085850
Radovi na izložbi

 

Mlad, preduzimljiv i kreativan nastavnik Nenadović kaže da postavku čine najzanimljiviji i najbolji radovi darovitih učenika.

Crteži koji su bili predstavljeni na izložbi nisu imali zajedničku temu, već sam ih sakupljao tokom čitavog polugodišta po planu i programu rada.  Želeo sam da organizovanjem prve polugodišnje izložbe učeničkih radova, učenicima pokažem da nije neophodno da budu posebno umetnički obrazovani i stručni kako bi stvarali umetnost. Crtanje, slikanje i vajanje su stvar srca i duše, a ne nauke i znanja – objašnjava naš nastavnik i dodaje:

Naš zadatak kao nastavnika je da negujemo kreativnosti kod mladih. Mašta je jedna od naših najvažnijih sposobnosti i najvećih pokretača, a slična je mišićima. Ako je vežbate, radiće bolje, a ako kopirate slike s interneta, atrofiraće – ističe Nenadović.  

Školsko gradivo, kako kaže jedan od učesnika izložbe, čine naučne činjenice, a likovno je predmet za izučavanje slobode.

Ne možete reći da je Afrika tu negde, na severu, ili da je zbir dva broja isto što i njihova razlika i većina predmeta nam nameće da je rešenje uvek i samo jedno. Likovna kultura ja doživljavam kao predmet za izučavanje slobode. Dobijemo na početku časa određene smernice po pitanju teme, tehnike, materijala, načina rada. Imamo cilj, ali načini na koje možemo do njega doći su bezbrojni. Likovna kultura je, zapravo predmet, u kojem više nego u bilo kom drugom možemo da eksperimentišemo. Ona podstiče maštu, analitičko i kritičko mišljenje. To je važno ne samo za sve školske oblasti već i za razvoj ličnosti – napominje jedan od učesnika izložbe.

Izložba je za posetioce bila otvorena do 16. januara.

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja