LIKOVNA RADIONICA – GIMNAZIJALICI I DECA S AUTIZMOM

LIKOVNA RADIONICA – GIMNAZIJALICI I DECA S AUTIZMOM

U Gimnaziji Stefan Nemanja, prvi put je organizovana likovna radionica koja je okupila učenike naše škole i decu sa autizmom. Likovna radionica je pružila učenicima priliku da se izraze kroz umetnost i da istovremeno steknu jasnije razumevanje dece sa autizmom.

Inicijativa je imala cilj kako da podstakne naše učenike da prihvate različitost, tako i da deca sa autizmom osete podršku i pripadnost zajednici.

Od samog početka radionice moglo se osetiti uzbuđenje i radoznalost među svim učesnicima. Učenici su sa velikom pažnjom i strpljenjem pomagali deci sa autizmom, razmenjivali sa njima ideje i zajedno stvarali.

Drago mi je što su naši učenici bili otvoreni i spremni za saradnju. Takav njihov pristup doprineo je da se svako ko je učestvovao na radionici oseti da je cenjen i dobrodošao. Učionica je bila ispunjena smehom, pozitivnom energijom i timskim duhom. Svi su bili inspirisani i motivisani da zajedno stvaraju. Deca sa autizmom su se tokom radionice osećala prihvaćeno i podržano. Likovna radionica održana u našoj školi im je pružila prostor da se izraze na svoj način, uz puno razumevanje i podršku – rekla je psihološkinja škole Dorotea Tomić.

 

Likovna radionica na kojoj je svako dete umetnik
Likovna radionica na kojoj je svako dete umetnik

 

STVARAMO BOLJE OKRUŽENJE

Kroz zajednički rad i interakciju učenici su se povezali sa decom sa autizmom i shvatili koliko je važno pružiti im podršku i razumevanje u svakodnevnom životu.

Ova radionica je lep primer kako inkluzija može biti ostvarena kroz umetnost i zajedničko stvaranje. Svi učesnici su sa radionice otišli inspirisani i motivisani da nastave sa promovisanjem inkluzivnog i podržavajućeg okruženja, kako u školi, tako i van nje. Cilj nam je da kroz različite aktivnosti koje organizujemo za učenike promovišemo razumevanje i podršku – naglasila je Dorotea.

Jedan od učenika koji je učestvovao na radionici kaže da je radionica za njega  bila posebna.

Likovna umetnost nam je omogućila da izrazimo svoje emocije i ideje na kreativan način. istovremeno smo naučili mnogo o autizmu i kako da budemo bolji prijatelji – rekao je.

 

Likovna radionica koja podstiče kreativnost i daje podršku
Likovna radionica koja podstiče kreativnost i daje podršku

Gimnazija će nastaviti da sprovodi ovakve projekte. Želimo da formiramo generaciju učenika sa visokim nivoom empatije i razumevanja prema svim osobama, bez obzira na njihove različitosti. Mi znamo da je obrazovanje ključni faktor u promovisanju inkluzije i razumevanja. Znamo i da  kroz ovakve inicijative, učenici stiču vredne životne lekcije o prihvatanju različitosti. I ne samo to, razvijaju se u tolerantne i empatične ljude. Ova likovna radionica je samo jedan primer kako se stvara bolje okruženje.

Učenici naše škole i ranije su pokazali svoju solidarnost, podršku, razumevanje i prihvatanje osoba sa autizmom. Više o tome pročitajte ovde i ovde.

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja