ČAS LIKOVNOG U GALERIJI DOMA VOJSKE

ČAS LIKOVNOG U GALERIJI DOMA VOJSKE

Učenici III i IV godine imali su u decembru čas likovnog u Galeriji Doma vojske . Tom prilikom posetili su izložbu slika „Od poetskog realizma do simboličke naive“. Ovu postavku čine slike i dokumentarna građa slikara Save Šumanovića i Ilije Bosilja.

Na malo drugačijem času likovnog, učenici su mogli da se upoznaju sa izabranim delima dva različita, ali veličanstvena umetnika iz Šida.

Sava Šumanović je jedan od najznačajnijih srpskih slikara prve polovine 20. veka. A Iliju Bosilja, teoretičari likovne umetnosti, ubrajaju među 50 najznačajnijih samoukih umetnika u svetu.

Šumanović je pariske poglede doneo u Šid, a Bosilj šidske poglede razneo širom sveta. Jedno ih povezuje – svaki je u svom umetničkom radu dosegao istinske vrhunce.

Pored slika iz dve šidske kuće – Galerije „Sava Šumanović” i Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum” učenici su videli i brojna dokumenta. Najviše pažnje privukli su Šumanovićev pasoš i njegov drveni kofer za boje sa metalnom ručkom. 

Među dokumentima je i posmrtni govor Iliji Bašičeviću Bosilju i odluka Skupštine opštine Šid o osnivanju Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum” 31. maja 1971.

 

Izložba Druga (medium) 20221213142432
Čas likovnog u Galeriji Doma vojske

 

Učenici su na ovoj izložbi u Domu vojske videli ukupno 86 slika. Slike Save Šumanovića nisu birane ni tematski, niti po ciklusima. Reč je o izboru umetničkih dela koja posetioca treba da zainteresuju za Šumanovićevo stvaralaštvo i podstaknu ga da ode u Šid i obiđe galeriju. Zato smo i odlučili da čas likovnog organizujemo na ovakav način – kaže nastavnica Snežana Lalatović.

Aktivnostima kao što je ova, učenike uvodimo u svet umetnosti i učimo ih da razvijaju naviku da posećuju izložbe.

Održavanje časa likovnog u galerijskom prostoru u skladu je sa idejom Gimnazije Stefan Nemanja  – da učenici uče u drugačijem okruženju, stičući direktna iskustva.

 

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja