POVRATAK U ŠKOLU POSLE RASPUSTA – KAKO SE PRIPREMITI

POVRATAK U ŠKOLU POSLE RASPUSTA – KAKO SE PRIPREMITI

Povratak u školu nakon letnjeg raspusta uglavnom prate nelagodnost, nervoza i uznemirenost. I to nije nimalo slučajno.

Jer…

Tokom raspusta menja se svakodnevna rutina – više slobodnog vremena, malo ili nimalo obaveza. Raspust je sloboda, vreme za opuštanje, putovanja i zabavu. S druge strane povratak u školu je prilagođavanje na rano ustajanje, časove, obaveze…

Nije to lako prihvatiti.

 

SAMO NEŽNO PREMA SEBI

Normalno je da osećaš nervozu zbog povratka u školu nakon tri meseca raspusta. Većina tvojih vršnjaka se oseća isto kao i ti. Daj sebi vremena. Ne budi strog/a prema sebi.

Sve će biti u redu! Ne brini.

Uz pravilne korake i fokus na postavljanju i ostvarivanju ciljeva, možeš kroz „tranziciju“ proći lakše i uspešnije.

 

NE PONAVLJAJ ISTE GREŠKE

Iskoristi ovo vreme koje ti je preostalo do početka nove školske godine i razmisli na koji način si ranije završavao/la svoje školske obaveze. Vidiš li mesta za poboljšanje? Povratak u školu i nova školska godina su savršeno vreme za promenu.

 

ČEMU SE RADUJEŠ?

Razmisli o aktivnostima koje donosi povratak u školu i koje te raduju. Možda je to sportski dan, humanitarna akcija, edukativna radionica, gledanje filma ili odlazak na izložbu. Šta god da je u pitanju, verovartno ima bar nekoliko aktivnosti koje te raduju i koje mogu ublažiti tvoju nelagodu zbog povratka u školu.

 

Povratak u školu ne mora biti noćna mora
Povratak u školu ne mora biti noćna mora

 

RESETUJ SVOJ RITAM SPAVANJA

Tokom letnjeg raspusta, sigurno si uživo/la da dugo spavaš ili ostaješ budan/a do kasno. To može, i te kako otežati povratak u školu. Zato da bi se uskladio/la sa školskim ritmom, sedam do 10 dana, pre početka škole, idi na spavanje ranije.

Ostavi zavese i roletne podignute da bi te probudilo prirodno svetlo ujutro, izbegavaj kasne večere i ograniči unos kofeina i energetskih napitaka.

Ne zaboravi, nedostatak sna je loš za tvoje telo isto koliko i za tvoju glavu. Loša  koncentracija i razdražljivost posledice su nespavanja.

Kako možeš da iskoristiš spavanje da bi podigao/la raspoloženje, povećao/la nivo energije, regulisao/la hormone, ali i usporio/la starenje i produžilo/la život pročitaj u knjizi – Zašto spavamo. U knjizi možeš naći i praktične savete o tome kako bolje da spavaš noću, i to svake noći.

 

PRONAĐI MOTIVACIJU, POSTAVI CILJEVE

Zamisli svaku novu školsku godinu kao novu priliku za rast i razvoj, kako onaj školski, tako i za onaj lični. Zato, ovo vreme koje ti preostalo do povratka u učionicu, iskoristi da postaviš svoje ciljeve. To može biti bilo šta –  bolji školski uspeh, učenje novog jezika, savladavanja neke nove veštine, zdravija ishrana ili redovno vežbanje.

Zapiši svoje ciljeve. To ti i te kako može pomoći da jasno vidiš šta želiš da postigneš.

I ne samo to, imaj na umu da koliko je važno postaviti ciljeve, toliko je važno i napraviti plan kako da ciljeve ostvariš. Bez jasnog plana, ciljevi uglavnom završe kao neostvarene želje.

Nemoj biti taj lik.

 

Većina učenika oseća nervozu zbog povratka u školu
Većina učenika oseća nervozu zbog povratka u školu

 

ŠTA SA IZAZOVIMA?

Ipak, ne zaboravi –  uprkos planiranju, život je često pun neočekivanih događaja.

Činjenica je da se ponekad stvari neće odvijati prema planu. Neki dani kad počne škola biće izazovniji od drugih.

Zato…

Ako se suočiš sa neočekivanim preprekama, umesto da se obeshrabriš, razmisli o tome kako možeš najbolje da se prilagodiš novonastaloj situaciji.

Znaj da osećaj panike i stresa neće rešiti situaciju.

  1. Ostanite smiren/a i razmisli o mogućim rešenjima.
  2. Ako tvoj plan A ne funkcioniše, imaj u vidu plan B ili čak plan C. Bitno je da imaš više opcija.
  3. Gledajte na svaku promenu kao na priliku.

Najvažnije je znaš da fleksibilnost nije znak slabosti.

I zapamti!

Svaki korak napred je korak ka uspehu!

Neka ti ciljevi budu inspiracija, a prilagodljivost sredstvo za prevazilaženje izazova.

Srećno!

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja