RADIONICA – PREVENCIJA LOŠIH ISHODA U NOĆNOM ŽIVOTU

RADIONICA – PREVENCIJA LOŠIH ISHODA U NOĆNOM ŽIVOTU

NGO „ReGeneracija“ održala je u našoj školi edukativnu radionicu pod nazivom „Prevencija loših ishoda u noćnom životu“.

ZAŠTO?

Zbog toga što se mladi u noćnom životu sreću sa brojnim rizicima – od upotrebe i mešanja psihoaktivnih supstanci, nebezbednih seksualnih praksi, do različitih vidova nasilja.

I ne samo to…

Iako su mladi prepoznati kao grupa pod povećanim rizikom, ne postoje sistemske edukacije na temu bezbednosti mladih u noćnom životu. To smo pokušali da promenimo organizacijom radionice „Prevencija loših ishoda u noćnom životu“.

ZA KOGA JE OVA RADIONICA?

Ova radionica bila je prvenstveno namenjena učenicima viših razreda. Cilj održavanja radionice je podizanja svesti kod mladih o rizicima koje mogu doživeti tokom noćnih izlazaka. Ali, i sticanje znanja o tome kako mogu pružiti pomoć osobama koje su se suočile s negativnim posledicama prekomernog konzumiranja alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci.

Fokus radionice bio je na osnaživanju učenika da prepoznaju moguće opasnosti u noćnom životu. Naučili su i kako da deluju preventivno kako bi izbegli nepoželjne situacije. Učenici su aktivno učestvovali u radionici. Imali su priliku da razmene mišljenja, postavljaju pitanja i čuju korisne savete o tome kako da se zaštite i pomognu sebi i drugima.

Organizator radionice bio je nastavnik matematike koji je i volonter u organizaciji „ReGeneracija“. Njegova stručnost i angažovanost doprineli su i te kako uspehu ove inicijative.

Uz podršku nastavnika matematike i stručnog tima „ReGeneracije“, stekli smo  dragocena znanja koja će nam biti  korisna ne samo tokom srednjoškolskih dana, već u celom životu. Drago mi je što sam imala priliku da učestvujem na radionici „Prevencija loših ishoda u noćnom životu“.  Sada ne samo da sam svesnija mogućih rizika, već sam, što mislim da je posebno važno, i spremnija da pomognem svojim vršnjacima i zajednici – rekla je jedna od učenica.

 

RADIONICA - PREVENCIJA LOŠIH ISHODA U NOĆNOM ŽIVOTU
Učenici na radionici „PREVENCIJA LOŠIH ISHODA U NOĆNOM ŽIVOTU“

 

RADIMO NA UNAPREĐENJU BEZBEDNOSTI MLADIH 

Radionica „Prevencija loših ishoda u noćnom životu“ je  primer uspešne saradnje škole sa organizacijama koje rade na unapređenju  bezbednosti mladih.

Mi u Gimnaziji „Stefan Nemanja“ uvek rado organizujemo edukacije usmerene ka dobrobiti mladih. Verujemo da je ulaganje u edukaciju i prevenciju ključno za formiranje odgovornih mladih ljudi. I zato očekujemo da će ova radionica imati dugoročne pozitivne efekte na učenike, promovišući zdrav stil života i solidarnost među vršnjacima – rekla je menadžerka škole Aneta Pavlica i napomenula da se nada da će organizacija radionica ovog tipa posluži kao inspiracija i drugim školama i organizacijama da se uključe i pruže podršku u edukaciji i prevenciji rizika koje mladi mogu da iskuse tokom noćnog života.

Kroz snažno partnerstvo između obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva, mladi ljudi mogu se osnažiti i  postati svesni, odgovorni i empatični članovi društva – naglasila je menadžerka.  

Gimnazija Stefan Nemanja i NGO „Regeneracija“ primer su saradnje koja donosi pozitivne promene. Saradnje koja teži da pruži podršku mladima u ostvarivanju njihovog punog potencijala.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja