ENERGETSKA PIĆA NISU ČAROBNA PILULA ZA UČENJE

ENERGETSKA PIĆA NISU ČAROBNA PILULA ZA UČENJE

Koliko ti se puta desilo – veče je, sediš za stolom okružen/a knjigama i sveskama, sutra imaš dva kontrolna zadatka… Da stvar bude još gora – prepodnevna si smena. U trenucima “očaja” i u želji da stigneš da uneseš što veću količinu gradiva u mozak, dok se boriš sa sve težim kapcima, okrećeš se energetskim pićima.

Veliki broj mladih konzumira energetska pića– desetine brendova i lepih ambalaža lako privuku potencijalnu mušteriju. Bilo da je u pitanju Red Bull, Guarana, Ultra Energy – suština je ista.

Ovo su napici sa velikom količinom šećera i kofeina, čiji je cilj da nas drže budnim i koncentrisanim. Na reklamama za ova pića, ljudi koji ih popiju postaju superheroji, osobe sa nadrealnim moćima. 

Ali…

DA LI NAM ENERGETSKA PIĆA „DAJU KRILA“?

Nažalost, NE.

Sa svojih 10 kašičica šećera, prosečno po limenci, i količini kofeina koja se nalazi u 3-4 šoljice espresa, kratkotrajno nas zavaraju i šalju našem nervnom sistemu i srcu poruku da smo (vrlo, vrlo) razbuđeni.

Ubrzo pošto popijemo limenku, srce krene ubrzano da lupa i raste nam krvni pritisak. Nastupa kratak period povećane koncentracije, koji ubrzo zamenjuje još veći umor i opterećenost nervnih ćelija.

Često se desi da i ono što smo uspeli da pročitamo za to vreme potpuno zaboravimo čim prođu stimulativni efekti, jer je ćelijama potreban odmor, pa svu preostalu energiju troše na proces obnove.

Tako da, ukoliko ti je brzo učenje što veće količine gradiva zaista cilj – bolje zaobiđi energetsko piće.

Jer…

Pored toga što nisu korisna kao pomagala u kampanjskom učenju, energetska pića mogu da imaju veoma štetne posledice. Čestim korišćenjem mogu da dovedu do aritmije, dijabetesa, anksioznosti, insomnije, stomačnih problema, a nisu retki slučajevi, kada i samo  gde i samo jedna popijena limenka dovedi do kardioloških problema.

 

ŠTA UMESTO ENERGETSKIH PIĆA?

Prvo i najbitnije – ne ostavljaj učenje za poslednji trenutak.

Podseti se tehnika efikasnijeg učenja i planiraj dan i nedelju tako da ti ostavljaju dovoljno vremena da sve obaveze završiš bez stresa i rizikovanja sopstvenog zdravlja.

 

Energestka Pića 20220930131857

 

Ipak, jasno je da to neće uvek biti moguće.

Zato, ukoliko se ponovo nađeš u situaciji da misliš da će te jedan energetski napitak spasti, probaj ovo:

  1. Pij dosta vode! Čest uzrok umora i loše koncentracije je dehidratacija. Unosom dovoljne količine vode osećaćeš se i fizički i mentalno snažnije.
  2. Kad osećaš da ti se prispavalo, ustani i rastegni se. Samo par minuta laganih fizičkih vežbi, nekoliko skokova i ponekog pokušaja skleka će na prirodan način ubrzati tvoj puls i razbuditi tvoje nervne ćelije.
  3. Ugasi i skloni telefon. Konstantne notifikacije te dekoncentrišu, a svetlo ekrana, čak i ako je samo da na brzinu proveriš šta ima novo na Instagramu, umara tvoje oči i oduzima ti dragoceno vreme. Odloži telefon na par sati, nigde neće pobeći.
  4. Pojedi užinu. Par zalogaja voća, hleb sa kikiriki puterom ili slani krekeri će nahraniti i tebe i tvoje neurone, i time ti podići energiju.
  5. Ukoliko veruješ sebi i alarmu – odremaj 15 minuta. Kratak san će ti pomoći mnogo više od energetskog pića, delovaće blagotvorno na tvoje mentalne kapacitete, a daće ti i priliku da se malo odmoriš od čitanja.

 

I, zapamti – nijedna ocena nije vredna tvog zdravlja!

Ukoliko se potrudiš, uvek ćeš dobiti ponovnu priliku da dokažeš svoje znanje i popraviš ocenu. 

SREĆNO!

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja