ORGANIZOVANA PROJEKCIJA FILMA „MI DECA SA STANICE ZOO“ ZA GIMNAZIJALCE

ORGANIZOVANA PROJEKCIJA FILMA „MI DECA SA STANICE ZOO“ ZA GIMNAZIJALCE

Svesni smo da živimo u vremenu kada svakodnevne životne situacije, poremećen sistem vrednosti, loši porodični odnosi, neshvaćenost i neprihvaćenost od strane društva utiču da upravo mladi, kao najosetljiviji, budu glavna meta i najlakši plen najvećeg zla modernog vremena – droge.

Zbog toga smo za gimnazijalce organizovali, u bioskopu naše škole, projekciju kultnog nemačkog filma „Mi deca sa stanice Zoo“

Na ovaj način želeli smo učenicima da ukažemo, na jedan neformalan način, da su bolesti zavisnosti jedine bolesti koje se mogu sprečiti snagom sopstvene volje, kao i da je, ukoliko se zavisnost potpuno razvije, malo onih koji se izleče.

 

ŠTA JE TEMA FILMA „MI DECA SA STANICE ZOO“

Film „Mi deca sa stanice Zoo“, baziran je na stvarnim događajima iz istoimene knjige. I film i knjiga prikazuju narkomansku scenu u zapadnom Berlinu 70-ih godina. 

Radnja filma prati 14-godišnju Kristijanu F. koja živi u malom stanu sa majkom i sestrom. Ona je probala hašiš kad je imala dvanaest godina, a sa trinaest je već postala zavisna od heroina. Svakog jutra je odlazila u školu, a popodne se, kao i ostali mladi narkomani, prostituisala na stanici Zoo. Na taj način dolazila je do novca za drogu. Njena majka skoro dve godine nije znala da joj ćerka vodi dvostruki život. 

Ovaj kultni i klasični film je istinita priču o padu Kristijane F. u zavisnost od heroina i prostituciju. Film majstorski prikazuje nade i strahove izgubljene generacije berlinske omladine.

– U film je prikazan mračni i začarani svet narkomanije. Prikazani su pokušaji skidanja, krize i povratka u svet drogiranja. Nažalost, gledajući film stekla sam utisak da odrasli nisu znali šta se dešava u životu njihove dece. I što je najgore, da ih to nije ni interesovalo. Film bih preporučila svakoj mladoj osobi. Nakon mučnih scena drogiranja, sigurna sam da eksperimentisanje sa opojnim supstancama nikom ne može biti na listi stvari koje žele da probaju u tinejdžerskom periodu – kaže naša učenica.    

Ovo je drugi put u školskoj 2022/2023 da smo za učenike organizovali projekciju filma koji ukazuju na negativne posledice upotrebe narkotika.

Tokom oktobra učenici su u biskopu naše škole gledali film Trainspotting, koji je takođe snimljen po istoimenoj knjizi. 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja