HUMANOST U GIMNAZIJI – MI NISMO IMUNI NA TUĐE PROBLEME

HUMANOST U GIMNAZIJI – MI NISMO IMUNI NA TUĐE PROBLEME

Humanost je u našoj školi jednako važna kao i učenje književnosti i matematike.

Verujemo da je negovanje i razvijanje humanosti nezaobilazni deo učenja i razvoja mladih.

Zbog toga učenike podstičemo da budu brižni i saosećajni lјudi. Ljudi koji se brinu jedni o drugima i o svetu u kojem žive.

U školskoj 2022/23. godini učenici naše škole, kroz pet humanitarnih akcija, pokazali su da mali koraci svakog od nas mogu imati veliki uticaj na stvaranje pozitivnih promena u društvu.

POSETILI SMO NAJHUMANIJI KAFIĆ U GRADU – ZVUCI SRCA

Kafić Zvuci srca, u Čuburskoj ulici, u Beogradu jedini je u Srbiji i regionu u kom su svi zaposleni mladi sa blagim smetnjama u mentalnom razvoju. Njih 15, starih od 19 do 35 godina, ovde radi svakodnevno, u dve smene, od devet ujutro do devet uveče.

Od sakupljenog novca učenici naše škole donirali su kafiću pribor za crtanje i bojenje, i papir za pečenje, a čak osam učenika iz škole se prijavilo da volontira u kafiću.

Ovom humanitarnom akcijom naši učenici su ne samo pokazali da humanost ima mnoge oblike, već su i u praksi doneli svetlo u život drugima.

 

POMOĆ ZA BRAĆU IZ OČAGA

Na inicijativu naše učenice Marlene Forstner organizovana je u decembru  humanitarna akcija za četvoročlanu porodicu iz Očaga koja živi u teškim uslovima. Siromaštvo dva brata koja žive sa ocem i bakom, nikog u školi nije ostavila ravnodušnim.

Učenici su prikupili odeću i obuću, sredstva za higijenu i hranu.

 

HUMANITARNA AKCIJA I ZA DECU SA ONKOLOGIJE

U decembru je organizovana i humanitarna akcija koja je bila namenjena mališanima sa onkologije. Učenici su spremili  poklone za njihovu igraonicu, kako bi mališani lakše prevazilazili teške trenutke na tom odeljenju.

 

OBRADOVALI SMO DECU IZ SVRATIŠTA

Na inicijativu Dorotee Tomić, psihološkinje škole, u januaru je organizovana humanitarna akcija sakupljanja odeće za decu iz Svratišta u Krfskoj

Ideja je bila da učenici pregledaju svoje ormare i u školu donesu stvari koje su im male ili koje više ne žele da nose. Potom su ih zajedno odneli deci, koja su ceo svoj život suočena sa nemaštinom i životom na ulici.

 

HUMANITARNI TURNIR ZA MINU I LAZARA

Tri ekipe Gimnazije Stefan Nemanja učestvovale su na tradicionalnom humanitarnom turnir u basketu 3×3. Turnir je, četvrtu godinu za redom, organizovala XIV beogradska gimnazija.

Sav prikupljen novac sa turnira doniran je za lečenje: 22-godišnje studentkinje Mine Pošarac i 15-godišnjeg učenika Lazara Živanovića.

 

I TO NIJE SVE…

Nastavićemo da razvijamo i negujemo  humanost i dalje. Verujemo da svaka akcija, svaki osmeh i svaka podrška čine svet boljim mestom za život.

Zahvaljujemo se svima koji su podržali naše dosadašnje napore i pozivamo sve da nam se pridruže. Samo zajedno možemo stvoriti svet koji sija svetlošću ljubavi, empatije i podrške.

I zato, neka svaki korak, bude korak ka boljem svetu.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja