OBRADOVALI SMO DECU IZ SVRATIŠTA

OBRADOVALI SMO DECU IZ SVRATIŠTA

Naši učenici, četvrti put ove školske godine, pokazali su da je humanost vrednost koja se razvija i neguje u Gimnaziji Stefan Nemanja.

Na inicijativu Dorotee Tomić, psihološkinje škole, u januaru je organizovana humanitarna akcija sakupljanja odeće za decu iz Svratišta u Krfskoj.  

Ideja je bila da učenici pregledaju svoje ormare i u školu donesu stvari koje su im male ili koje više ne žele da nose, a potom da ih zajedno odnesemo deci iz Svratišta u Krfskoj. Deci koja su neretko napuštena i koja su ceo svoj život suočena sa nemaštinom i životom na ulici.

 

humanitarna akcija sakupljanja odeće za decu iz Svratišta u Krfskoj.
Humanitarna akcija sakupljanja odeće za decu iz Svratišta u Krfskoj.

 

NAŠE MALO DECI IZ SVRATIŠTA JE MNOGO

Kako kaže psihološkinja škole u današnje vreme humanost je možda pogrešno shvaćena, jer većina ljudi misli da se ona ogleda samo kroz finansijsku podršku i pomoć.

Treba znati da nečije malo nekome znači mnogo. I zato sam u januaru rekla učenicima: „Hajde da zajedno uradimo nešto baš važno i lepo. Hajde da raspremimo naše ormare i garderobu koja nam nije više potrebna odnesemo zajedno deci iz Svratišta u Krfskoj“. Većina nas ima šta da jede i gde da se ugreje, pa često zaboravimo da je za neke ljude privilegija da imaju toplu obuću i odeću i da spavaju u toplom. Ponosna sam na sve učenike koji su učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji. Čovek se ne rađa human, već se humanost uči i razvija lepim vaspitanjem. Jednom stečen osećaj za druge postaje automatizovana radnja koja se teško gubi. Zato, verujem, da će doniranje, i kad završe srednju školu, biti deo svakodnevnog života svakog naših učenika – kaže ona.   

Svratište u Krfskoj je jedno od mesta gde deca koja dane provode na ulici tako što prose, peru stakla na automobilima, prodaju maramice ili po kontejnerima tragaju za parčetom hleba mogu da dođu, da se druže i da pronađu topao dom. Ovde mogu da se okupaju i urade domaći.

 

HAJDE DA SVI POMOGNEMO DECI IZ SVRATIŠTA

Svaka pojedinačna sudbina ove dece na svoj način je izazovna. Srećom postoje mesta poput Svratišta na kojima mogu da pronađu zaštitu, sigurnost i mir.  Nama je srce puno što smo imali priliku da uveselimo drugare iz Svratišta u Beogradu. Nadamo se da će naše akcija inspirisati i druge škole i pojedince da svako u skladu sa svojim mogućnostima pomogne ovoj deci da se osećaju sigurnije, bolje, udobnije, prihvaćenije i lepše – kaže jedna od učenica koja je učestvovala u humanitarnoj akciji.  

 

MOŽETE I VI DA POMOGNETE

Svratište je usluga za decu od 5 do 15 godina. Postoji na dve lokacije u Beogradu, u Krfskoj i na Novom Beogradu. Svratišta su otvorena radnim danima od 8 – 18h, a vikendom od 10 – 18h. Potrebni su im topla obuća  i jakne, sredstva za ličnu i higijenu prostora, kao i slatkiši i materijali za školu.

 

Cetvrta 20230131164711

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja