POSETILI SMO NAJHUMANIJI KAFIĆ U GRADU

POSETILI SMO NAJHUMANIJI KAFIĆ U GRADU

Posetili smo kafić Zvuci srca, najhumaniji kafić u gradu.

Ovaj kafić u Čuburskoj ulici u Beogradu jedini je u Srbiji i regionu u kom su svi zaposleni mladi sa blagim smetnjama u mentalnom razvoju. Njih 15, starih od 19 do 35 godina, ovde radi svakodnevno, u dve smene, od devet ujutro do devet uveče.

 

ZAŠTO SMO IZABRALI DA IDEMO BAŠ TAMO?

1. Zato što u školi negujemo toleranciju i poštujemo različitost.

2. Zato što verujemo da svaka osoba na ovom svetu poseduje snagu i moć.

3. Zato što hoćemo da damo podršku i drugim mladim ljudima sa smetnjama u mentalnom razvoju da se zapošljavaju i budu ravnopravan deo društva u kome živimo.

 

Humani Kafic 3 20220926174541

 

KAKO SMO SE PROVELI U KAFIĆU?

Na prvi pogled, kafić kao i svaki drugi, osim što je atmosfera nekako toplija. Gotovo kućna. I što osoblje u njemu služi malo drugačija pića, začinjena sa više srca i iskrenog osmeha najtoplije dobrodošlice.

U ovom kafiću na Čuburi nema cenovnika ni fiskalnih računa. Cilj lokala i jeste da bude dostupan i pristupačan svima. I da se svi ovde dobro osećaju.

Od sakupljenog novca učenici naše škole donirali su kafiću pribor za crtanje i bojenje, i papir za pečenje, a čak osam učenika iz škole se prijavilo da volontira u kafiću.

Drago mi je što su učenici imali priliku da provedu vreme sa ovim divnim mladim ljudima. Što su ih upoznali, videli kako su sposobni, brižni i dobri. I što je najvažnije kako rade, žive i čemu se raduju – kaže Dorotea Tomić, psihološkinja škole. 

 

Humani Kafic 2 20220926174520

 

Da su osobe sa smetnjama u razvoju, najbolje same razbile predrasude o sebi, potvrđuju i naši učenici, budući volonteri u kafiću Zvuci srca.

– Misli o tome kako ste obučeni, koliko novca imate u novčaniku, kako izgledate… sve to slobodno možete da ostavite ispred vrata kada ovde dođete. Ovde ne postoji nijedna stvar kojom bilo ko treba da bude opterećen. Ljudi koji ovde rade jednostavno to ne vide. Ali  ono što uvek mogu da prepoznaju je emocija, to je ono što im je potrebno – ističe naš učenik .

Odmah do kafića „Zvuci srca“ radi i istoimena radionica u kojoj ovi mladi šiju i prodaju majice i suvenire od tekstila.

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja