4 STVARI O KOJIMA BRINU TINEJDŽERI I KAKO IM POMOĆI

4 STVARI O KOJIMA BRINU TINEJDŽERI I KAKO IM POMOĆI

Ima mnogo stvari o kojima brinu tinejdžeri….

Srednjoškolci su poznati po tome što svoja prava osećanja čuvaju u tajnosti, dok roditelji tinejdžerske dane svoje dece, uglavnom, provode u mraku i nagađaju šta je njihovoj deci zaista u glavi i na srcu.

Zato, pošto ste roditelj tinejdžera, spremili smo vam tekst o 4 stvari o kojima najčešće brinu današnji tinejdžeri i nekoliko saveta o tome kako im možete pomoći.

Jer bez obzira na to da li je vaš tinejdžer emocionalno transparentan i iskren prema vama ili vam samo ponekad otkrije šta mu je na srcu, sigurno je da se brine zbog mnogo toga.

 

1. PRIJATELJI

Prijatelji su nesumnjivo jedan od najvažnijih aspekata života svakog tinejdžera i podrška tokom jednog od najtežih perioda. Potreba i briga da se osećaju uključeno i prihvaćeno u društvu je na vrhuncu tokom tinejdžerskih godina.

I zato, imajte na umu da na raspoloženje vašeg tinejdžera i te kako utiče ono što se dešava u krugu njegovih prijatelja.

Tinejdžeri su vrlo svesni gde se nalaze na lestvici  „popularnosti“ i vrlo im je važno da ne završe na dnu. Čak i ako to ne priznaju, većina tinejdžera želi, ali i treba da se oseća povezano sa svojim vršnjacima.

 

 

Ta Brine Tinejdžere Prijatelji 20220925141444

 

2. LJUBAV I SEKS

Svaki tinejdžer će u nekom trenutku doživeti svoju prvu ljubav, a kao što svi znamo, 9 od 10 tih ljubavi neće uspeti. Ljubav i veze zato su jedna od glavnih tema o kojima tinejdžeri misle i brinu.

Seks, takođe.  Vi kao roditelj verovatno ne želite seks na ovoj listi. Ali, šta je tu je. U današnje vreme tinejdžeri imaju seks mnogo ranije nego prethodne generacije.

Vaše dete, baš kao i vi nekada, brine se da li će umeti dobro da se ljubi i uči  kako da se nosi sa slomljenim srcem. Naravno, nema tinejdžera koji ne razmišlja  kada je i sa kime vreme za prvo seksualno iskustvo.

 Sa svim tim mislima, složićete se, nije im nimalo lako.

 

Ta Brine Tinejdžere Ljubav I Seks 20220925141727

 

3. SAMOPOUZDANJE

Istraživanja su pokazala da se skoro polovina tinejdžera bori sa niskim samopouzdanjem.

Pored velikih promena koje se dešavaju u njihovim telima i glavama, postoji bezbroj spoljnih sila kao što su vršnjačko nasilje, stresan život u kući, školski uspeh, negativni prijatelji. Ono što pogoršava stvar je kada vide druge i pomisle da drugi imaju sve što oni žele i da drugima sve ide od ruke. 

To još više pojačava njihov osećaj da jednostavno „nisu dovoljno dobri“.

 

4. ŠKOLA I OBRAZOVANJE

Jedna od najvećih briga tinejdžera je svakako odlazak u školu.

Roditelji, nastavnici i vršnjaci imaju različite zahteve, koje se očekuje da tinejdžer ispuni.

Mnogi roditelji danas vide fakultet kao neophodan. A ima i onih koji vrše pritisak na svoju decu da vredno uče i fokusiraju se na upis u najbolju moguću školu.

Iako roditelji misle da deci čine uslugu time što ih guraju da budu izvanredni, tinejdžeri, u skoro svim anketama, obrazovanje navode kao jednu od najvećih briga.

Ako ste roditelj, znajte, da je obrazovanje deo budućnosti, a ne celokupna  budućnost. Pomozite detetu da savlada ove brige tako što ćete mu objasniti da je otvoreno mnogo opcija i verujte da će vaše dete naći svoj put, kao što ste i vi našli svoj.

 

Ta Brine Tinejdžere škola I Obrazovanje 20220925142406

 

GDE JE REŠENJE?

Ima toliko stvari o kojima se današnji tinejdžeri brinu. Međutim, koje god brige možda muče vašeg tinejdžera, možete raditi zajedno da biste ih umanjili ili prevazišli.

Evo nekoliko korisnih saveta:

 

  • Vodite otvorene i iskrene razgovore. Postavljajte pitanja i slušajte šta im je u srcu i na umu.
  • Nađite uvek vremena da ih saslušate kada su raspoloženi za razgovor. Iskoristite svaku priliku da se povežete i izgradite odnos baziran na razumevanju i poverenju. Kada znaju da ih poštujete i da želite da ih slušate, biće spremniji da razgovaraju sa vama kada budu bili zabrinuti, pod stresom ili ako im zatrebaju saveti.
  • Ako je vaš tinejdžer zatvoren, potražite načine da uskočite u njegov svet. Razgovarajte sa njim o društvu, školi, klubu koji voli ili muzici koju sluša. Što više pokažete istinskog interesovanja za svet svog tinejdžera, to ćete izgraditi otvoreniji odnos.
  • Pomozite svom tinejdžeru da se uhvati u koštac sa svojim brigama tako što ćete ih podeliti na brige koje se mogu kontrolisati i brige koje se ne mogu kontrolisati. Ako imaju brige koje su pod njihovom kontrolom, pomozite im da usvoje plan za rešavanje tih strahova ili briga.
  • Za „nekontrolisane“ strahove ohrabrite tinejdžera da usvoji zdrave navike kao što su vežbanje, vođenje dnevnika ili meditacija.
  • Prihvatite svoje dete takvo kakvo jeste. Izražavanje vaše bezuslovne ljubavi može mu pomoći da razvije snažan osećaj identiteta i samopoštovanja. To će mu pomoći da manje brine o tome šta drugi misle.

 

 

NAJVAŽNIJE OD SVEGA…

Najlekovitija stvar u životu dece su nepokolebljiva ljubav, razumevanje i podrška roditelja. Sa njima svaka briga ili problem izgledaju manje strašno.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja