GREŠKE KOJE SVI RODITELJI TINEJDŽERA PRAVE

GREŠKE KOJE SVI RODITELJI TINEJDŽERA PRAVE

Roditelji tinejdžera često prekorače granice i ponašaju se prema 15-godišnjacima kao da su još uvek mala deca.  Zbog toga odnos, između tinejdžera i njihovih roditelja, iako pun ljubavi,  ume da bude jako komplikovan.

Zato smo odlučili da danas, na Svetski dan roditelja, podelimo sa vama nekoliko saveta o tome kako odgajati samostalne i hrabre tinejdžere.

Ukoliko želite da vaš tinejdžer jednog dana bude zrela i samostalna osoba koja misli svojom glavom i koja ne zavisi od vaše pomoći, ovo su neke od zamki koje treba da izbegnete:

 

NEMOJTE SVE DA SHVATATE LIČNO

Često se roditelji tinejdžera osećaju kao ih deca uzimaju zdravo za gotovo ili da ih odbacuju.

Naravno da to nije tačno. Tinejdžeri se tako mogu ponašati jer im je milion stvari na pameti. Imajte na umu da je tinejdžerima teško da kontrolišu svoje emocije i da u ovom periodu često testiraju granice.

Ne treba da stvari koje vam dete kaže uvek shvatate lično. Kada vas povredi bitno je da ne reagujete u afektu. Smirite se i kasnije razumno objasnite zašto ne bi trebalo tako da se ponaša i na koji način takvo ponašanje utiče na vas.

 

NE PREDVIĐAJTE BUDUĆNOST

Jedna stvar kojoj su skloni posebno roditelji tinejdžera u psihologiji se naziva “katastrofiziranje”.

I vi ste verovatno više puta pali u ovu zamku. Na primer, kada svom detetu predviđate kako neće upisati fakultet ili imati uspešnu karijeru zato što niste zadovoljni njegovim ocenama.

Ovakvo razmišljanje se ne zasniva na realnosti, već na vašoj anksioznosti. Mnogo je bolje da vašem tinejdžeru kažete:  „Znam da će ti jednom sve ovo biti jasno“ nego: „Kako uopšte misliš da postaneš uspešan?“

Znajte, da to što je soba vašeg tinejdžera u konstantnom haosu, ne znači da će biti takva i kada se odseli od kuće.

 

NE NARUŠAVAJTE PRIVATNOST

Živimo u digitalnoj eri i postoji mnogo dobrih razloga da roditelji tinejdžera znaju šta im deca rade na internetu. Međutim, čitanje poruka, pretresanje sobe ili praćenje često će biti kontraproduktivno.

Jedini rezultat takvog vašeg ponašanja biće –  poverenje na minimumu. A tinejdžer će svakako naći način da vas nadmudri, za slučaj da ima i žele nešto da sakrije.

Ukoliko smatrate da je vaše dete u ozbiljnoj opasnosti, naravno da treba odmah da reagujete. Ali, ukoliko nemate drugi razlog za narušavanje privatnosti vašeg tinejdžera osim sopstvenih strepnji, suzdržite se od zavirivanja u intimu.

U slučaju da imate dobar razlog, tražite od svog deteta da vam samo otključa telefon. Na takav način stavićete mu do znanja da ga posmatrate, ali, što je još važnije, da ne želite ništa što radite da krijete od njega.

 

NE RADITE STVARI KOJE TINEJDŽER MOŽE SAM

Ako želite da vaš tinejdžer odraste u samostalnu i zrelu odraslu osobu, ne radite stvari koje može i sam, kao što je recimo, nameštanje kreveta, popunjavanje formulara ili zakazivanje pregleda kod zubara.

Što pre vaše dete nauči samostalno da obavlja neke jednostavane svakodnevne poslove, to će mu biti lakše kasnije u životu.

Ukratko, što je dete samostalnije, to je uspešnije.

Naravno da svi roditelji žele da svojoj deci olakšaju život, ali nekada je to medveđa usluga.

Uradite sledeću vežbu: napravite spisak svih stvari koje radite za svog tinejdžera u toku nedelje. Na kraju nedelje pogledajte listu i precrtajte sve što  može da uradi i sam.  Iznenadićete se koliko ćete manje posla imati sledeće nedelje, a vaš tinejdžer verovatno u početku neće znati šta ga je snašlo.

Međutim, gledano na duge staze, ovo je najefikasniji način da razvijete kod svog deteta osećaj odgovornosti.

 

 

Na kraju, ne zaboravite da roditeljstvo nije veština koja se uči, već odnos koji razvijate između deteta i vas. Svi roditelji prave ove i mnoge druge greške.  Ne postoji savršen roditelj. Zato ne budite strogi prema sebi kada se pronađete u nekoj od ovih situacija.

Treba da tolerišete i svoje i greške vašeg deteta, kao i da učite iz njih. Izvinite se kada je potrebno i nastavite dalje.

Najbitnije je uspostaviti odnos poverenja, jer će onda vaši tinejdžeri znati da ste tu za njih.

Ostavite im prostora da i sami naprave neke svoje greške, svojstvene njihovim godinama.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja