ZAŠTO TINEJDŽERI LAŽU I KAKO DA SE POSTAVITE

ZAŠTO TINEJDŽERI LAŽU I KAKO DA SE POSTAVITE

Kada razmišljate o svojim tinejdžerskim godinama, sigurno se sećate da ste ponekad lagali svoje roditelje. Verovatno ste svesni da i Vaši tinejdžeri ponekad takođe lažu Vas. Gotovo da je sigurno i da ih ponekad uhvatite dok pokušavaju da „izokrenu stvarnost“.

Iako je većina tih laži bezazlena, tinejdžerima treba stalno stavljati do znanja da je mnogo bolje da kažu istinu. I objasniti im da laganjem dugoročno neće ništa postići.

Ključno je uspostaviti odnos poverenja i objasniti im da mogu da Vam kažu istinu kakav god problem da imaju.

Većina roditelja nije sigurna kako da se nosi sa laganjem kod svojih tinejdžera. To je u redu, zato što ne postoji samo jedan dobar način za to.

Potrudićemo se da ovde objasnimo najpre razloge zbog kojih tinejdžeri pribegavaju lažima. A zatim i do damo nekoliko saveta kako da reagujete kada se to dešava. 

 

ZAŠTO TINEJDŽERI LAŽU?

Tinejdžeri najčešće lažu jer:

Ne žele da razočaraju svoje roditelje — Ovo je najčešći razlog zašto tinejdžeri lažu. Znaju da su uradili nešto što nećete odobravati i ne žele da vide vaš razočaran izraz lica.

Žele da izbegnu “kaznu” — Znaju da su prekršili neko pravilo i da će biti u nevolji ako saznate, pa koriste laganje kao način da sakriju svoje ponašanje.

Pokušavaju da zaštite svoje prijatelje — Ukoliko je neko od njihovih prijatelja u nevolji, tinejdžeri mogu lagati kako bi im pomogli da se izvuku i zaštite ih.

Hoće da sakriju svoja osećanja — Tinejdžeri često imaju problema sa prihvatanjem svojih osećanja, što je normalno za njihove godine. Misle da ih ta osećanja čine nezrelim ili da će biti manje kul ako priznaju kako se osećaju. Zato će ponekad slagati o svojim osećanjima.

Žele da ispadnu kul u društvu — Česta pojava kod tinejdžera je da preuveličavaju ili čak izmišljaju stvari i situacije za koje veruju da će im pomoći “da ispadnu kul u društvu”. U ovim godinama, oni traže odobravanje vršnjaka i nekad će se okrenuti laganju kako bi ga dobili.

Žele da budu nezavisni u odnosu na roditelje — Tinejdžeri nekada lažu iz prostog razloga što žele da zadrže neki aspekt svog života nezavisnim od roditelja. Ne žele da njihovi roditelji znaju sve, ni da se mešaju u sve. Njihova težnja za nezavisnošću i slobodom jeste dobra stvar. Međutim na vama je da im objasnite da ne bi  trebalo da koriste laganje kao sredstvo kojim će to postići.

 

KAKO DA REAGUJETE ?

Za početak, nemojte pokušavati da uhvatite Vašeg tinejdžera u laži. Nemojte se pretvarati da ne znate nešto što znate. Takvo ponašanje nije dobar primer iskrenosti. Mnogo je bolje da mu jasno i mirnim tonom stavite do znanja da ste svesni da Vas laže. I potom da ga pitate zašto je to uradio.

 

Gimanzija Stegan Nemanja Tinejdžeri Laži 20220429 110637

ŠTA MOŽETE DA URADITE

Osim toga, ovo su neki saveti koje eksperti preporučuju kada je reakcija na laganje tinejdžera u pitanju:

Ostanite mirni — Vikanje i ljutnja Vam neće pomoći da iskorenite naviku laganja kod svojih tinejdžera. To je reakcija kakve se oni plaše i zbog koje često pribegavaju laganju. Ostanite pribrani i razgovarajte sa njima na smiren način kako biste došli do uzroka problema.

Imajte poverenja — Ukoliko svom tinejdžeru date više slobode da sam sebi postavi granice i pokažete mu da imate više poverenja u njega, biće mnogo manje šanse da on takvu slobodu zloupotrebi i laže Vas. Roditelji koji konstantno nadgledaju svoju decu i pokušavaju da ih kontrolišu na mikronivou time šalju poruku svojoj deci da nemaju poverenje u njih. Ako znaju da njihovi roditelji nemaju poverenje u njih, onda tinejdžeri misle da nemaju šta da izgube laganjem — i obrnuto.

Pokažite im da cenite njihovu iskrenost — Kada Vam dete ispriča nešto što biste voleli da niste čuli, umesto ljutnje što je Vaš tinejdžer uradio to i to, pokažite im da cenite njihovu iskrenost. Priznanje istine roditeljima kada znaju da roditelji neće biti zadovoljni istinom zahteva hrabrost. Zato im stavite do znanja da cenite što su Vam rekli istinu i da bi tako trebalo uvek da urade. Tek onda se posvetite razgovoru o situaciji o kojoj je reč.

 

NAJVAŽNIJE OD SVEGA 

Budite primer — Nemojte da očekujete od svog tinejdžera da uvek bude iskren sa Vama ako vidi da Vi sami niste iskreni sa drugim ljudima. Na primer, ukoliko čuje da razgovarate sa komšijama i kažete im da ne možete da im pomognete sa sređivanjem dvorišta jer Vas danas boli noga, ali posle odete na košarku sa prijateljima, dajete loš primer svom tinejdžeru. Oni će laganje shvatiti mnogo prihvatljivije kada vide Vas da lažete.

 

Pristup kome treba da težite na duže staze je uspostavljanje zdrave komunikacije i odnosa poverenja.

Budite iskreni prema svom tinejdžeru i recite mu da Vas zanima zašto je osetio potrebu da Vas slaže. U isto vreme stavite do znanja da ste tu za njega i da ćete mu pomoći da reši problem.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja