KAKO DA UČIŠ MANJE, A POSTIŽEŠ VIŠE

KAKO DA UČIŠ MANJE, A POSTIŽEŠ VIŠE

Samo nekoliko dana nas deli od početka nove školske godine. A sa njom, ruku pod ruku, dolaze nove lekcije, koje treba da budu naučene i nova znanja, koja treba da budu usvojena. Ukratko, učenje, nakon letnje pauze, 1. septembra zauzima svoje kraljevsko mesto, a druženje sa prijateljima, izlasci, putovanja i gledanje filmova i serija idu u drugi plan.  

Učenje, sigurno nije nijednom mladom čoveku omiljena aktivnost. I to je sasvim normalno. No, učenje, uz dobru motivaciju i dobru organizaciju može postati dnevna rutina, a ne mučna obaveza.

Zato, hajde da ovu školsku godinu počneš sa kraljevskom strategijom za postizanje vrhunskih rezultata.

 

NAJČEŠĆI PROBLEMI U UČENJU

Postoje brojni problemi koji se mogu javiti tokom učenja. I nema osobe koja nije imala bar jedan od njih. Za početak, dobro je da prepoznaš koji su to tvoji glavni ometači na putu do vrhunskih rezultata.

ODLAGANJE  — Nikako da sedneš i „zagreješ stolicu“, jer uvek ima nešto važnije i zanimljivije da se uradi.

BRZO ODUSTAJANJE – Čim te prijatelji pozovu u provod, roditelji da odeš do prodavnice ili pomogneš u sređivanju stana, ti ostavljaš knjigu..

KAMPANJSKO UČENJE  – Ne učiš redovno i gradivo ti se nagomila,  pa onda par dana pred test moraš da pređeš gradivo od prethodnih nekoliko nedelja.

STRAH OD ODGOVARANJA – Pre nego što počneš da učiš počinješ negativno da razmišljaš o ishodu, slušaš različite priče i govorkanja o nastavnicima. Strah je jedan od najvećih ometača u procesu učenja.

NEMAŠ PLAN UČENJA – Ne organizuješ adekvatno svoje vreme, nemaš dnevni, nedeljni i mesečni plan učenja. Ne znaš koji deo dana je predviđen za učenje, a koji za slobodno vreme.

A TEK IZGOVORI…

Uz sve to, uvek se nađu i neki izgovori da ne počneš učenje, kao što: „Nemam inspiraciju za učenje“; „Lekcija je velika“; „Ne mogu samo da učim“; „I ako učim, dobiću lošu ocenu“; „Lakše mi je da učim u društvu“.  

Sve je to normalno i što je još važnije svi su ti problemi rešivi. Odgovor na ove probleme leži u jednoj reči — motivacija.

 

Gimnazija Stefan Nemanja Druga 20220825 140222

 

MOTIVACIJA JE KLJUČ

Važno je da znaš da je motivacija gorivo koje te pokreće ka cilju. Glavni podsticaj učenju jesu odluka, pozitivan stav i volja. Gotovo 50% uspeha zavisi od toga.

Abraham Linkoln je jednom rekao: „Odluka da ćete uspeti je važnija od svih ostalih stvari”. 

Zato, prvo odluči da ćeš stvarno učiti, a potom odluči da ćeš uspeti. U svakom trenutku imaj na umu da uspeh zavisi više od trenutnog stanja, nego od sposobnosti.

Evo i nekoliko praktičnih saveta kako da pronađeš motivaciju za učenje kada ti zafali:

NATERAJ SE DA POČNEŠ – Počni da učiš odmah. Napravi ugovor sa sobom. On neka bude garancija da ćeš održati reč prema samom sebi. Ne dozvoli da te išta pokoleba. Realno, najlakše je odustati.

NAPRAVI ATMOSFERU ZA UČENJE — Pripremi sve materijale i sredi radni sto. Skuvaj kafu ili čaj i pusti muziku ukoliko ti je lakše da učiš uz nju. Kada ti okruženje bude prijatno, učenje će ići lakše.

ISPLANIRAJ UČENJE — Kada odrediš šta ćeš učiti kada, biće ti lakše da pratiš svoj raspored. Za dobre i brze rezultate moraš imati plan. Neka ti plan stalno bude pred očima.

PROSLAVI MALE POBEDE — Podeli učenje na manje celine. Gradivo ti se tada neće činiti toliko teško ili dosadno. Kada pređeš lekciju ili uradiš zadatak, tvoj mozak će to videti kao malu pobedu i motivisaće te da nastaviš sa učenjem.

RAZMIŠLJAJ O SVOJIM CILJEVIMA — Ostvarivanje ciljeva je ono što nas pokreće. Učenje će ti mnogo lakše ići kada podsetiš sebe da se tako približavaš svom cilju da dobiješ 5 na testu, završiš godinu sa odličnim prosekom ili upišeš fakultet koji želiš.

 

Gimnazija Stefan Nemanja Treca 20220825 140550
PRAKTIČNI SAVETI ZA UČENJE

Motivacija je tu da te pokrene. Metode, strategije i smernice poput ovih su tu da ti omoguće da ti učenje ide lako i efikasno.

 1. Odredi vreme za učenje, napravi plan i pridržavaj ga se.
 2. Uredi svoj radni prostor tako da ti bude prijatno.
 3. Isključi sve što bi moglo da te ometa (da, i mobilni telefon).
 4. Slušaj na času i hvataj beleške, to će ti mnogo olakšati posao.
 5. Lekciju koju ste radili na času pređi istog dana kod kuće.
 6. Kada sedneš da učiš, pogledaj prvo strukturu gradiva, a onda ga podeli u manje celine.
 7. Podvuci ključne reči, ali tek pri drugom čitanju.
 8. Preslišavaj se posle svake pređene lekcije.
 9. Crtaj asocijacije, šeme ili grafikone — vizualizuj gradivo kako bi ga lakše zapamtio.
 10. Prvo uči teže lekcije, pa onda lakše.
 11. Razjasni sve što ti je nejasno ili nepoznato.
 12. Nemoj učiti sve odjednom — najbolje je u intervalima od 45-60 minuta.
 13. Nemoj učiti noću, odmaraj.
 14. Redovno obnavljaj gradivo, jer ljudi zaborave 70-80% naučenih informacija posle jednog dana. Zato je najbolje da ti prvo obnavljanje bude sledećeg dana, a onda ponovo kroz nekoliko dana.

 

NE ZABORAVI

Ako imaš želje da završiš srednju školu sa odličnim uspehom i upišeš željeni fakultet, potrebno je da za tu želju nešto i daš, a to su tvoje vreme i trud.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja