STRAH PRED KONTROLNI I KAKO GA POBEDITI

STRAH PRED KONTROLNI I KAKO GA POBEDITI

Nema učenika kojeg barem nekada nije uzeo pod svoje strah pred kontrolni ili odgovaranje. To je, mogli bismo reći, sasvim normalna pojava, doduše, u određenoj meri.

Strah pred kontrolni je korisan samo do one granice dok obezbeđuje bolji rezultat. Međutim, ponekad je strah pretežak za nošenje i pretvara se u problem koji se mora rešiti, jer školski uspeh može biti ugrožen.

Jedan od glavnih razloga za strah pred kontrolni ili ispitivanje je što možda misliš ili osećaš da ne znaš dovoljno.

S druge strane odličan početak za minimiziranje strah i postizanje boljih rezultata u školi  je razvijanje dobrih radnih navika i strategije učenja.

Pored efikasne tehnike učenja, važno je i da naučiš kako da se nosiš sa odlaganjem, ometanjima i generalno sa lenjošću.   

 

SAVETI ZA SMANJENE STRAH PRED KOTROLNI 

1. Zaboravi prethodna loša iskustva

Strah pred kontrolni najčešće počinje tako što jedno negativno iskustvo neprestano preživljavaš u svojoj glavi i očekuješ da se ono ponovi. Taj negativni trenutak je prošlost, i zato nema nikakve koristi ako lošu ocenu dobijenu na nekom kontrolnom ponovo i ponovo uzimaš za ruku i dovodiš u svoju sadašnjost.

2. Vizualizuj

Zatvori oči i zamisli kako radiš kontrolni i znaš odgovore na sva pitanja. Zamisli da umeš da uradiš svaki zadatak.

Naš um ne razlikuje da li mi nešto zamišljamo ili to stvarno doživljavamo, on stvara atmosferu onoga o čemu misliš, zato zamišljanje pozitivnih scenarija ima ogroman učinak u pobeđivanju nervoze.

3. Spremi se za kontrolni

Ništa ne pomaže tvom samopouzdanju i miru više od činjenice da je gradivo koje te očekuje na kontrolnom naučeno. Ovde nema nekog trika osim da sedneš i daš sebi vremena da savladaš gradivo. Kada znaš da znaš, nećeš se plašiti neočekivanih pitanja i situacija.

Pored toga, imaj na umu da je izuzetno mala verovatno da nećeš uspeti da ostvariš dobre rezultate, ako imaš plan u ruci i volju da radiš. 

4. Veče pred kontrolni

Dovoljno se odmori, jer ko je budan celu noć,  izvesno je da će ujutru biti previše umoran da se koncentriše.

I naravno, bez nervoze, jer svi znamo da nervoza čini više štete nego koristi.

Nema potrebe da brineš o stvarima o koje se još nisu desile.

5. Na kontrolnom – dubok udah i izdah ?

Neka ti fokus bude na zadataku koji imaš pred sobom.  Ne dozvoli drugima da ti odvlače pažnju.

Ako te je strah uhvatio tokom kontrolnog duboko diši! Duboko disanje smanjuje osećaj nervoze i panike. Udiši 4 sekunde na nos i izdiši 4 sekunde na usta. Ovaj trik će razbistriti tvoje misli.

Onda se fokusiraj na pitanja i brzo ćeš shvati da se čitava agonija odvoja samo u tvojoj glavi. Kada skreneš fokus sa straha na ideju o uspešno urađenom kontrolnom, strah neće imati prostora da te  obuzima.

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja