Pravljenje nedeljnog plana učenja u 5 koraka

Pravljenje nedeljnog plana učenja u 5 koraka

Pravljenje nedeljnog plana učenja je neophodno, jer ti pored škole imaš i privatni život, svoja interesovanja i želje, i za sve to potrebno je vreme, a dan traje samo 24 sata.

Zato… Iskoristi naše savete i savladaj ovu veštinu što pre, a onda uživaj u slobodnom vremenu koga će biti mnogo više ako naučiš kako da upravljaš svojim obavezama.

PRAVLJENJE NEDELJNOG PLANA UČENJA

Nedeljni plan učenja pomoći će ti da poboljšaš svoje radne navike i postigneš bolji uspeh u školi, ali i da imaš više vremena za ono u čemu istinski uživaš.

Ključno je da podeliš svaki dan u nedelji na segmente od po sat vremena, a zatim da svakom satu „dodeliš“ određenu aktivnost. Brojne studije ukazuju da raspoređivanje određenog posla u određeno vreme smanjuje mogućnost odlaganja i održava nas na auto-pilotu tokom cele nedelje.

1. Prvi korak je da „blokiraš“ vreme kada si na nastavi. Pažljivo i detaljno pogledaj svoj raspored časova i ubeleži u nedeljni kalendar sve svoje časove.

2. Sledeći korak je da u nedeljni raspored dodaš treninge, dodatne časove, kurseve na koje ideš ili hobi kojim se baviš.

3. Treći korak podrazumeva da „označiš“ vreme koje ćeš provoditi sa porodicom, kada ćeš s družiti se sa prijateljima, a kada jesti i raspremati.

4. Nakon upisivanja ovih obaveza u svoj nedeljni kalendar, počni da planiraš i zakazuješ vreme za učenje.

Koliko ćeš izdvojiti vremena za učenje, zavisi samo od tebe. Za početak, možeš  da odvojiš dva do tri sata dnevno tokom pet dana u nedelji. Ukoliko ti to ne donosi željene rezultate kada su ocene u pitanju, prati, optimizuj i menjaj, sve dok ne dobiješ rezultate koje želiš.  

Dobro razmisli u koje je to vreme tvoja produktivnost najveća, a potom odredi koje zadatke obavljaš u kom terminu i napravi tačan redosled po kojem ih obavljaš.

Ako ti je lakše da učiš posle podne ili ti je teško da se koncentrišeš noću, rasporedi što više vremena za učenje posle dolaska iz škole.

Imaj na umu i da je učenje efikasnije kada se podeli na nekoliko kraćih intervala, pa nikad nemoj da planiraš predugačak period za učenja jednog predmet. Daj sebi tokom učenja uvek kratke pauze.

5. Ostavite neke sate i za svoje slobodno vreme kada sebi daješ dozvolu da ne radiš baš ništa ?.

I ne zaboravi, kada napraviš dobar nedeljni plan, na pola puta si do uspešne nedelje.

 

Nedeljini Plan UČenja Gimanzija Stefan Nemanja 20220118 164731

EFIKASNE TEHNIKE UČENJA

Prvo se pozabavi predmetima koji su ti teži za učenje, jer kada je glava sveža, bolje radi.

Generalno, problem sa listama obaveza je što često svi biramo da najlakše zadatke prvo obavimo. Umesto toga, mnogo je bolje da važnije i teže zadatke uradiš na početku kada imaš više energije.

Takođe, ako ozbiljno želiš da učiš, isključi mobilni telefon, e-poštu, Snapchat, TikTok, Instagram, jer to je jedini način da se fokusiraš na svoj posao.

Razmisli i o korišćenju Pomodoro tehnike.  To znači da radiš na jednom određenom zadatku 25 minuta, a zatim napraviš kratku pauzu.

Tvoj nedeljni plan učenja treba da bude realan i izvodljiv, da između svakog predmeta ostaviš vreme za odmor, ali i da u odmor bude uključena neka prijatna aktivnost (internet, odlazak u bioskop, na piće).

PLANIRANJE VELIKIH ŠKOLSKIH PROJEKATA

Ključ za velike školske projekte poput pravljenja prezentacije, čitanja obimnije knjige za lektiru ili pisanja rada je da počneš sa njima ranije nego što misliš da je potrebno.

Dugoročne školske projekte počni tako što ćeš ih najpre podeliti na niz malih koraka, jer razbijanje velikog projekta na manje zadatke čini zadatak izvodljivijim.

SAVETI PLUS

1. Izaberi dan u nedelji za pravljenje nedeljnog raspored. Najlogičniji dan za taj posao je, kažu, nedelja, jer će te psihički pripremiti za nedelju koja je pred tobom.

2. Za pravaljenje nedeljnog raspored možeš koristite i digitalni planer, kao što je Google kalendar. Neko postiže bolji uspeh u planiranju tako što zapisuju na papir, neko koristiće savremena tehnološka rešenja.

Isprobaj i jednu u drugu varijantu, proveri koja ti donosi najbolje rezultate i razvijaj svoju naviku nedeljnog planiranja.

 

I NE ZABORAVI  

„Ključ nije da date prioritet onome što je na vašem rasporedu, već da rasporedite svoje prioritete.“  

Stephen Covey

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja