STUDIRANJE U INOSTRANSTVU – ZA I PROTIV

STUDIRANJE U INOSTRANSTVU – ZA I PROTIV

Studiranje u inostranstvu može biti jedno od najzanimljivijih i najkorisnijih iskustava za mladog čoveka.

Bilo da razmišljaš da odeš u inostranstvo na neki od programa razmene studenata ili želiš da završiš ceo fakultet u inostranstvu, treba da znaš da je studiranje na nekom od fakulteta van granica Srbije odvažan poduhvat koji ima brojne i velike prednosti. Mnoge od njih doneće ti benefite za ceo život.

Ipak, imaj na umu i da je studiranje u inostranstvu teže nego studiranje u domovini. I da te tamo čeka mnoštvo prepreka poput jezika, kulturnih razlika i perioda prilagođavanja.

Ukoliko i ti razmišljaš o odlasku na fakultet u inostranstvo, za početak napravi svoju ZA/PROTIV listu.

Ukratko, lista će ti pomoći da odmeriš sve argumente.

Mi smo napravili ZA/PROTIV listu od koje možeš da kreneš:

 

6 RAZLOGA ZA STUDIRANJE U INOSTRANSTVU

1. Upoznavanje drugih država i kultura

Studiranje u inostranstvu daće ti priliku da iskusiš život u drugoj zemlji i priliku da upoznaš neku drugu kulturu. Imaćeš priliku da putuješ i vidiš nova mesta, proširiš svoje horizonte i stekneš nova iskustva.

2. Učenje stranih jezika 

Studije u inostranstvu su savršena prilika da usavršiš svoje znanje engleskog jezika. Takođe, život u drugoj zemlji je odlična prilika da naučiš jezik koji se u toj zemlji govori.

3. Lični razvoj

Odvajanje od kuće i preseljenje u drugu zemlju jeste teško, ali ti donosi mnogo prilika za lični razvoj i upoznavanje sebe. Život u inostranstvu će ti pomoći da se osamostališ i stekneš veštine koje će ti biti korisne za ceo život, a koje možda ne bi bile savladane da živiš tokom studiranja sa roditeljima.

4. Sticanje prijatelja iz svih krajeva sveta 

Ako odeš na studije u Italiju, nećeš upoznati samo Italijane, već i mnogo  vršnjaka iz drugih krajeva Evrope i sveta. Proširićeš svoju mrežu kontakata, ali i steći prijatelje za ceo život koje ćeš moći da posećuješ na najrazličitijim destinacijama — postaćeš pravi građanin sveta.

5. Studiranje na prestižnim univerzitetima

Nažalost, univerziteti u Srbiji se ne nalaze među najboljih 500 na svetu. Iako i kod nas možeš da stekneš kvalitetno obrazovanje, univerziteti u inostranstvu su uglavnom bolje opremljeni, imaju odlične prilike za prakse i gostujuće predavače koji su priznati stručnjaci u različitim oblastima.

Obrazovni sistem je takav da se više fokusira na sticanje praktičnog iskustva, a to će ti biti od korisno u pronalaženju posla.

6. Bolje šanse za posao 

Bez obzira na to da li želiš da ostaneš da radiš u inostranstvu ili da se vratiš u Srbiju, diploma sa inostranog fakulteta će ti svakako dati prednost. Ne samo da su te diplome svetski priznate, već i mnogi univerziteti nude različite mogućnosti stažiranja i povezivanja sa poslodavcima tokom studija, a to će ti i te kako pomoći da stekneš značajno iskustvo za razvoj karijere.

 

Studiranje U Inostrasnstvu Gimanzija Stefan Nemanja 20220313 125836

 

3 RAZLOGA PROTIV STUDIRANJA U INOSTRANSTVU

1. Odvojenost od prijatelja i porodice

Život u drugoj zemlji bez porodice i prijatelja za jednog mladog čoveka može da zvuči kao zastrašujuće iskustvo. Ukoliko odlaziš u zemlju ili grad gde imaš rođake ili prijatelje, to ovaj proces može učiniti manje stresnim.

2. Nepoznato okruženje

Imaj u vidu da je potpuno druga stvar živeti u nekom gradu i posetiti ga turistički. Promena okruženja i život u zemlji gde stvari funkcionišu drugačije nisu zanemarljiv faktor pri odluci gde ćeš studirati i zato treba dobro da razmisliš. Ukoliko neko od tvojih prijatelja ili poznanika ide u isti grad na studije, proces prilagođavanja na nepoznato okruženje učiniće ti lakšim.

3. Visoki troškovi 

Za mnoge mlade u Srbiji, novac je odlučujući faktor koji ih sprečava da odu na studije u inostranstvo. Nažalost, za naše standarde, školarine i život u inostranstvu su skupi. Međutim, neke zemlje poput Nemačke ili Francuske oslobađaju studente školarine na državnim univerzitetima, a postoje i različite stipendije.

NIJEDAN RECEPT NIJE JEDNAKO UKUSAN ZA SVE

Kada je studiranje u pitanju, ne postoji univerzalan recept koji važi za sve.

Neki od naših učenika uspešno studiraju u inostranstvu, poput Natalije Volarev i Igora Uzelca dok drugi svoje akademske karijere grade na Univerzitetu u Beogradu ili na nekom od privatnih fakulteta. 

Do tebe je da odlučiš šta želiš da studiraš i gde.

Bilo da se odlučiš da studiraš u inostranstvu ili da ostaneš u zemlji, svakako ćeš imati prilika za razvoj i napredak ukoliko se trudiš i dobro radiš. To ćeš najlakše postići ako izabereš da studiraš ono što te zaista zanima.

Zato je bitno da na vreme kreneš da razmišljaš o svojim koracima nakon srednje škole i da pažljivo razmotriš svoje opcije kako bi doneo odluku koja je najbolja za tebe.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja