7 NAČINA KAKO DA MOTIVIŠITE TINEJDŽERA DA VOLI KUĆNE POSLOVE

7 NAČINA KAKO DA MOTIVIŠITE TINEJDŽERA DA VOLI KUĆNE POSLOVE

Tinjedžerima su potrebni kućni poslovi, jer se tada osećaju da su potrebni. 

Da li imate osećaj da stalno zanovetate svom tinejdžeru ili tinejdžerki kada su kućni poslovi u pitanju? Govorite im da srede svoju sobu već peti put ove nedelje, ali oni i dalje to ne rade?

Ne brinite, niste jedini. Istraživanja pokazuju da su kućni poslovi najčešći razlog rasprava između roditelja i dece, i da su po učestalosti daleko brojniji i od loših ocena i od kašnjenje zbog izlazaka.

Srednja škola je period kada vaša deca traže više slobode, a sa slobodom, naravno, dolazi i više odgovornosti. Uključivanje u kućne poslove je dobar način da im to pokažete. Pored toga, sposobnost da obave neke osnovne poslovi — na primer, kako uključiti mašinu za pranje veša ili kako sebi skuvati nešto za jelo — biće im potrebne i pre nego što misle, tako da je na vama da im pomognete da se pripreme za samostalan život.

Zbog toga smo za vas, izdvojili smo neke savete koji vam mogu pomoći da motivišete vaše tinejdžere da aktivnije učestvuju u kućnim poslovima:

1. Budite fleksibilni

Nemojte im davati da urade zadatke sada i odmah. Imajte u vidu da tinejdžeri imaju svoje obaveze oko škole, vannastavnih aktivnosti, kao i društveni život i da nisu u svakom trenutku slobodni da urade nešto u kući. Recite im šta bi trebalo da urade i dajte im razuman rok za to. Na primer, ujutru im recite da do ručka izvade sudove iz mašine ili u ponedeljak da do četvrtka očiste kupatilo. Time im omogućavate da sami organizuju svoje vreme i veće su šanse da će vas zapravo poslušati i uraditi to što tražite.

2.Postavite jasna očekivanja

Vaš tinejdžer i vi verovatno imate različite predstave značenja reči “očišćeno.” Ako im kažete da srede svoju sobu, objasnite im da to ne znači da samo pokupe stvari sa poda, odnesu prljave sudove u kuhinju i da hrpu odeće sa stolice sakriju u orman, već i da bi trebalo da obrišu prašinu i usisaju.

3. Dogovorite se oko zadataka, rokova i posledica

Tinejdžeri će mnogo lakše pristati da urade nešto ako smatraju da su oni učestvovali u donošenju odluke. Umesto da im samo kažete da urade to i to, sedite sa njima i dogovorite se oko kućnih poslova koje očekujete da urade za tu nedelju, rokova do kada bi trebalo da ih urade, kao i posledica koje mogu da očekuju ukoliko prekrše dogovor. Pozitivna strana je što će vaši tinejdžeri u ovom slučaju imati veći osećaj odgovornosti, jer su učestvovali u donošenju odluke i složili su se sa rasporedom i mogućim posledicama. Nemojte da smišljate kazne u trenutku kada vas iznerviraju jer nisu nešto uradili — kazne treba da im budu predvidive.

4. Odredite jedan dan kada svi zajedno čistite

Dogovorite se da, na primer, subotu prepodne odvojite za kućne poslove. Podelite zadatke, pustite muziku i bacite se na posao. Ovo će učiniti da vašim tinejdžerima čišćenje deluje kao zabavna aktivnost i druženje sa porodicom, a ne kao neka dosadna obaveza koju moraju da odrade.

5. Budite im primer

Ukoliko jedan od roditelja ne učestvuje u čišćenju, deci će dati loš primer. Poenta je da tinejdžeri steknu odgovornost prema prostoru u kome žive i ljudima sa kojima dele taj prostor, a to će mnogo teže uraditi ukoliko neki od starijih članova ne doprinose održavanju kuće čistom i urednom.

6. Ponudite im pomoć

 Ne možete očekivati od tinejdžera da znaju da rade sve kućne poslove jednako dobro kao i vi. Morate da imate strpljenja prema njima i da im pokažete i objasnite kako se šta radi. Kada su u pitanju veći poslovi, lakše će se prihvatiti njih ukoliko im ponudite pomoć. Na primer, ukoliko im je soba u haosu, većina tinejdžera će odlagati čišćenje ne zato što vole da žive u haosu, već zato što ne znaju odakle da počnu. Ako im ponudite pomoć na početku, to će ih motivisati da sami dovrše zadatak i neće im delovati tako teško.

7. Ne trenirajte strogoću

Uvek imajte u vidu da tinejdžeri i dalje nisu odrasli ljudi, kao i da upravo vi treba da im pomognete da razviju osećaj za održavanje svog životnog prostora čistim i urednim. Omogućite im da sami organizuju svoje vreme i zadatke, jer će na taj način lakše prihvatiti svoju odgovornost kada je reč o kućnim poslovima. Nemojte biti previše strogi prema njima i imajte u vidu njihov raspored obaveza, kao i društveni život.

Jasno im stavite do znanja šta očekujete od njih, pomozite im da steknu dobre navike i pohvalite ih kada urade nešto kako treba. Ne samo da će vaši tinejdžeri na taj način biti više motivisani da učestvuju u kućnim poslovima, već će i vaš odnos sa njima biti bolji jer ćete svađe i rasprave oko kućnih poslova svesti na minimum.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja