7 VAŽNIH TEMA ZA RAZGOVOR

7 VAŽNIH TEMA ZA RAZGOVOR

Evo 7 važnih tema o kojima je potrebno da razgovarate sa svojim srednjoškolcima ukoliko želite da izgradite bliske odnose.

Pre svega, imajte na umu da je adolescencija zbunjujuća faza, koliko za vas, isto toliko, možda i više za vaše dete.

Upravo zbog toga je, za vas kao roditelja, važno to da shvatite i budete spremni za roditeljski tobogan pun izazova, kako biste pomogli svojoj deci tokom ovog teškog perioda.

Da biste podstakli otvorenu komunikaciju, dali smernice i bili, u svakom trenutku, sigurno mesto za svoju decu ključno je da sa njima uvek vodite smislene i iskrene razgovore.

Ti razgovori mogu za vaše dete biti zvezda vodilja.

I zato…Evo kojih je to 7 važnih tema za razgovor.

Ne propustite priliku da bude mirna luka za nemirno more.

 

1. SEKSUALNOST

Adolescenti često preispituju svoju seksualnost i možda neće umeti pravilno da upravljaju osećanjima koja idu uz ovo putovanje. Zato je najbitnije da decu tokom razgovora o seksualnosti ohrabrite da otvoreno iznesu svoje mišljenje. Izbegavajte da budete kritični, da osuđujete ili da budete preterano emotivni.

Važno je da vas dete doživi kao bezbedno okruženje u kojem može otkriti sve svoje nedoumice. I da vi budete svesni da vaše dete postaje samostalna mlada osoba sa sopstvenim uverenjima, vrednostima i mišljenjima.

 

2ZDRAVI ODNOSI I POSTAVLJANJE GRANICA

Adolescentima su  i te kako potrebni razgovori o odnosima dok se kreću kroz svoja prijateljstva i romantične veze. Naglasite deci važnost poštovanja, pristanka i postavljanja granica u odnosima. Pomozite im da prepoznaju znake nezdravog ponašanja, kao što su zlostavljanje ili manipulacija. Ohrabrite ih da iskreno komuniciraju kada se nađu u takvim situacija.

 

3PODRŽITE DIGITALNO, ALI ODGOVORNO

U trenutnoj digitalnoj eri, imperativ je da razmišljamo o ponašanju na internetu. Razgovarajte sa svojom decom o rizicima društvenih mreža, sajber maltretiranju i neophodnosti da zaštite svoju privatnost. Ohrabrite ih da stvore zdravu ravnotežu u korišćenju telefona.

 

4. ZLOUPOTREBA DROGE I ALKOHOLA I PRITISAK VRŠNJAKA

Mladi ljudi često pod pritiskom vršnjaka počnu da eksperimentišu sa drogom, alkoholom ili drugim štetnim supstancama. Ne ustručavajte se, započnite razgovor o rizicima i posledicama upotrebe psihoaktivnih supstanci. Naučite ih da kažu „ne“ i osnažite ih da se nose sa pritiskom vršnjaka.  Uverite ih da traženje pomoći za sebe ili prijatelja nije znak slabosti, već hrabrosti.

 

5. FINANSIJSKA ODGOVORNOST

Vaš je zadatak da finansijski opismenite svoje dete. Razgovarajte o važnosti uštede novca i planiranja budžeta. Decu treba učiti o vrednosti novca, ali im i skrenuti pažnju na posledice donošenja loših finansijskih odluka. Ohrabrite ih da postave finansijske ciljeve i donesu mudre izbore u pogledu štednje.

 

6. SVEST O MENTALNOM ZDRAVLJU

Mentalno zdravlje je obično stigmatizovano iako je jednako važno kao i fizičko zdravlje. Upoznajte svoje dete s  uobičajenim mentalnim zdravstvenim stanjima kao što su anksioznost i depresija. Normalizujte razgovore o mentalnom zdravlju. Dajte im i informacije o dostupnim resursima i podstaknite ih da potraže pomoć ako imaju problema.

 

7. ŽIVOTNE VEŠTINE ZA NEZAVISNOST

Naučite svog adolescenta ključnim životnim veštinama. Razgovarajte o upravljanju vremenom, organizaciji, čišćenju i kuvaju i metodama rešavanja problema. Edukacijom dece o odgovornom odlučivanju i važnosti samostalnosti, pripremate ih za izazove odraslog doba.

 

Ceo razvoj i dobrobit vaše dece zavisi od toga koliko imate smislene odnose i razgovore sa njima.

 

Osnova za otvorenu komunikaciju, izgradnju poverenja i deljenje važnih životnih veština postavljena je kroz ovih 7 važnih tema za razgovor. Ključno je pristupiti ovim razgovorima sa empatijom, pažljivim slušanjem i otvorenim umom.

Negujući konstruktivan razgovor i osiguravajući detetu resurse neophodne za život, možete mu pomoći da prebrodi izazove adolescencije.

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja