VODIČ ZA RODITELJE – KAKO DA RAZGOVARATE O SEKSU

VODIČ ZA RODITELJE – KAKO DA RAZGOVARATE O SEKSU

Ukoliko ste roditelj sigurno razmišljate kako da razgovarate o seksu sa svojom decom.

Bez dileme, od svih uloga sa kojima osoba može da se susretne tokom svog života, roditeljstvo je sigurno jedna od najizazovnijih.

Svakodnevno ste suočeni sa preispitivanjima, premišljanjima i odlukama. Neke teme su važnije i kompleksnije od drugih, pa samim tim zahtevaju više pažnje. Jedna od takvih tema je seks.

Dečiji psiholozi smatraju da je dobro početi sa razgovorima o seksu dok su deca mala, naravno na način koji je prilagođen njihovom uzrastu. Procenjeno je da postepenim uvođenjem ove teme sprečavate osećaj neprijatnosti i kod sebe i kod vašeg deteta, kada na red dođu ozbiljni razgovori u njihovoj adolescenciji.

Osim toga, dete će sigurno u nekom trenutku početi da upija informacije iz okoline ili sa interneta, što vi nećete u potpunosti moći da kontrolišete. Međutim, ako vi uvedete temu – seksa, veća je šansa da će dete u situaciji zbunjenosti i radoznalosti potražiti savet od vas. 

 

KAKO DA RAZGOVARATE O SEKSU SA DECOM

Ukoliko je reč o deci koja još uvek nisu ušla u pubertet, posebno je važno da prilagodimo tok razgovora njihovom razvojnom dobu. To ne znači da decu treba da zbunjujemo bajkama o rodi ili kupusu. Važno je da budemo iskreni u onoj meri koja je korisna i razumljiva u njihovom uzrastu.

O intimnim delovima tela razgovarajte kao i o drugim delovima tela. Nazovite ih pravim imenom i objasnite da su to osetljivi delovi tela o kojima treba posebno da se vodi računa.

Tada možete uvesti i pojam granica i objasniti i da su to delovi tela koje ne treba da dodirujemo drugim ljudima. Niti je drugima dozvoljeno da nas dodiruju na tom mestu.

Kada, neminovno, stigne pitanje “Odakle bebe dolaze?”, prikladno je reći da se, kada se muškarac i žena mnogo vole i spoje svoja tela na poseban način, stvori seme male bebe u ženinom stomaku, koje potom raste.

 

Kako Da Razgovarate O Seksu Sa Malom Decom 20221020150413

 

KAKO DA RAZGOVARATE O SEKSU SA ADOLESCENTIMA

Tinejdžeri su veoma osetljivi, iako nam ne deluju uvek tako. Sa velikim hormonskim promenama dolaze i veliki izazovi, kako za njih, tako i za vas. Zbog toga ovoj temi treba pristupiti sa pažnjom i empatijom.

Za početak, važno je da “razgovarate” sami sa sobom.

Pripremite se na to da je vaše dete možda već seksualno aktivno. Budite spremni i na različite informacije ili pitanja koja vam mogu biti upućena. Neka pitanja će vas možda iznenaditi.

Imajte sve vreme na umu da je najvažnije da dete oseti prihvatanje i ljubav, čak i kad se oko određenih stvari ne slažete.  Ovo su trenuci u kojima imate priliku da razvijete uzajamno poverenje.

Dok su razgovori pre puberteta više bili opšti razgovori o seksu, sada je značajno da percipirate seks kao aktivnost koju možda i vaše dete praktikuje.

 

Razgovarajte o seksu sa decom

 

ZDRAVLJE I POVERENJE SU NA PRVOM MESTU 

Savetujte vaše dete da ne žuri i da je poverenje važna komponenta seksa. To poverenje se najčešće stiče u dužem, ozbiljnom partnerskom odnosu. Seks ne sme da bude nešto što je proizvod pritiska, bilo da taj pritisak dolazi od strane društva ili od voljene osobe.

 

I sa sinovima i sa ćerkama razgovarajte o pristanku i granicama. Treba da znaju da uvek imaju pravo da odbiju, a da nikako ne smeju nagovarati drugu osobu na seks.

 

Posebno treba naglasiti deo razgovora koji se odnosi na fizičku bezbednost i zdravlje. Sećate se, verovatno, kako ste se u mladosti osećali neustrašivo. To je česta odlika adolescenata – misle da ne postoji šansa da se njima desi nešto loše.

Zato je važno da sa njima razgovarate o higijeni, seksualno prenosivim bolestima i opcijama zaštite. Otvoreno razgovarajte o mogućnosti trudnoće i tome šta bi sve takav ishod podrazumevao.

Ukoliko imate ćerku, predložite joj da ode kod ginekologa. I to onog kod kog će joj biti prijatno i od koga će moći da dobije stručne savete.

 

5  KONKRETNIH SAVETA

1. Trudite se da budete opušteni – Dete tokom razgovora treba da se oseća prijatno. Svojim stavom treba da mu pokažete da je seks normalna tema.  I da će uvek moći sa vama da razgovara o tome.

2. Razgovor treba da ima pozitivan ton – Razgovarajte bez grdnje ili zastrašivanja. Budite dobronamerni i otvoreni. Vi ne držite predavanje, već razgovarate. 

3. Ohrabrite dete da bude iskreno sa vama – Vaše dete, pogotovo kao tinejdžer, izbegavaće da vam govori stvari ukoliko se plaši osude ili ljutnje. Recite detetu da može sa vama iskreno da razgovara, a da ste vi tu da saslušate i date najbolji savet.

4. Kada vam dete postavi pitanje, odgovorite iskreno – Nemojte izbegavati teme zbog sopstvenog šoka ili neprijatnosti. Ako vas dete uhvati nespremno za razgovor, recite da niste u prilici da razgovarate trenutno. Ali obavezno se vratite na tu temu kada se se saberete i razmislite o adekvatanom odgovoru.

5. Slušajte sa pažnjom i razumevanjem – Važno je da ovo stvarno budu razgovori.  Vreme kada će dete moći da vam postavi pitanja i iskaže svoje mišljenje.

 

ZA KRAJ 

Ukoliko osetite da je vama ili vašem detetu potrebna dodatna podrška, uvek se možete obratiti psihologu naše škole. Rado ćemo vam dati adekvatne smernice, koje i vama i vašem detetu mogu biti od pomoći.

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja