PROGOVORI DA VIDIM KO SI – RADIONICE PRAVILNOG IZRAŽAVANJA

PROGOVORI DA VIDIM KO SI – RADIONICE PRAVILNOG IZRAŽAVANJA

„Progovori da vidim ko si“ govorio je grčki filozof Sokrat.

I bio je sasvim u pravu. Kada govorimo, mnogo toga otkrivamo o sebi. U zavisnosti od boje glasa, reči koje biramo, brzine kojom pričamo i govora tela ljudi stiču određeno mišljenje o nama, odlučuju da li smo im zanimljivi i da li žele da nas prate.

Dobra vest je da se veština govora i javnog nastupa može usavršavati i da uz rad, trud i vežbanje svako može postati uspešan govornik koji odiše samopouzdanjem, elokvencijom i uverljivošću.   

Upravo zbog toga oko 60 učenika naše škole priključilo se edukativnom programu “Progovori da vidim ko si”, koji ima za cilj da poboljša veštine verbalne i neverbalne komunikacije kod mladih.

Kroz 5 tematskih radionica učenici će proći kroz sveobuhvatan proces edukacije na polju kulture govora. Nakon toga, novostečena znanja i veštine učesnici će prikazati pred publikom u sklopu javnog časa.

 

TREMA I POŠTAPALICE

Očekivanja učenika od radionica su velika.

Voleo bih da se rešim treme i naučim da kontrolišem svoj glas, ali i da iz govora izbacim poštapalice. Primetio sam da svakodnevno koristim dosta poštapalica – “znači, ovaj, ili rečenicu počinem sa pa, brate”  i svestan sam koliko to loše zvuči…. Želim to da promenim – ispričao je, nakon prve radionice, organizovane u petak, 7.oktobra, naš učenik.

 

Radionica Progovori Da Ti KaŽem Ko Si 1 (medium) 20221014094912

 

KAKO LEP GOVOR MOŽE DA POBOLJŠA ŽIVOT?

Naučena znanja učenici mogu da primene u svim oblastima privatnog i poslovnog života kao što su :

✔        Polaganje ispita na fakultetu ili odgovaranje na času u srednjoj školi

✔        Prilikom razgovora za posao

✔        Tokom izlaganja i držanja prezentacija (mnoge predispitne obaveze baš i jesu u formi prezentacija),

✔        Prilikom nastupa u medijima

✔        Prilikom nastupa u sklopu novih tehnologija (vlog, društvene mreže, tutorijali na jutjubu, vebinari…) itd.

 

ŽELIMO DA MLADE PODSTAKNEMO DA KORISTE VIŠE REČI

Projekat „Progovori da vidim ko si“ osmislilo je Udruženje „Izražajnost“. Kako kaže Milan Bosiljčić, diplomirani glumac i jedan od predavača,  cilj projekta je  da osvesti značaj razvijanja kulture govora za uspeh u životu, kao i da nauči mlade kako da se pravilnom upotrebom glasa i govora izdvoje od proseka i površnosti.

Cilj radionica je da se mladi podstaknu da koriste više reči, da se jasnije izraze i da se kultura njihovog govora podigne na viši nivo. U sklopu ovog projekta mladi će dobiti mogućnost ne samo da poboljšaju svoje govorne navike, već i da svojim vršnjacima prenesu novostečena znanja – rekao je Bosiljčić.

Sa glumcem i predavčem, Milanom Bosiljčićem učenici naše škole imali su prilike da se upoznaju krajem prošle školske godine na radionici „Kultura govora“. 

Više o toj radionici pročitajte OVDE 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja