DOBAR JAVNI NASTUP OTVARA SVA VRATA

DOBAR JAVNI NASTUP OTVARA SVA VRATA

Svi nekada imamo tremu. Da, baš svi. Čak i oni motivacioni govornici koji rade svetske turneje i pričaju pred punim salama.

Umerena doza treme je normalna i drži nas uključenim, motivisanim i usmerava nam pažnju na ono o čemu govorimo. Nažalost, kada je previše intenzivna, ona može da nas onesposobi, dekoncentriše i pošalje poruku da smo nesigurno.

Dobra stvar je da se taj problem može reštiti uz poznavanje nekih tehnika i malo vežbe!

Bilo da je u pitanju usmeno odgovaranje, prezentacija nekog rada ili javni nastup, tvoj osećaj sigurnosti i samopouzdanje će onima koji te slušaju ostaviti utisak da vladaš materijom.

Veštine javne komunikacije biće ti značajne koju god profesiju odabereš. Koristićeš ih prilikom svakog sastanka, razgovora sa potencijalnim klijentima i držanja govora pred publikom. A koje je bolje mesto za vežbanje ovih veština od škole?

Gledaj na to ovako: Prilikom svakog usmenog odgovaranja pomalo nadograđuješ svoju sposobnost, vežbaš nove tehnike i smanjuješ svoju tremu.

Ukoliko budeš primenjivao/la ove savete, do upisa na fakultet ćeš se već osećati mnogo sigurnije u svom javnom nastupu. Možda će to uticati na tvoje ocene i uspeh, ali mnogo važnije od toga – na lični osećaj zadovoljstva i samopouzdanje.

 

Javni Nastup Druga (medium) 20221007142454

PRVI KORAK – PRIPREMA

Možda i najvažniji deo svakog javnog nastupa je ono što se dešava do njegovog samog početka, a to je priprema.

Nekada nam deluje kao da ne moramo mnogo da se pripremamo, da  je dovoljno da pročitamo materijal nekoliko puta i predstavimo ga.

Ali, da li možeš da zamisliš pijanistu ili tenisera da izlazi na takmičenje nakon samo nekoliko sati vežbe? Složićeš se, sa nekoliko sati vežbe, takav nastup osuđen je na totalni fijasko.

Ukoliko nešto prezentuješ, predstavljaš publici, važno je da vladaš materijom. To je prvi i osnovni korak. Kada si siguran/na u ono što govoriš, ta sigurnost se vidi u tvom nastupu.

Zatim, osmisli kako će da izgleda taj nastup. Priseti se forme koje se držiš kada pišeš sastave – uvod – razrada – zaključak. Slično nešto primeni i u ovom slučaju.

Napiši na papiru okvirne teze uvodnog dela kojim ćeš zainteresovati publiku, najvažnijih i najinteresantnijih delova od kojih se sastoji suština tvoje prezentacije i efektnog zaključka koji rezimira ono o čemu si pričao/la.

Kada si zadovoljan/na svojom idejom kreni i  vežbaj, vežbaj, vežbaj.

Pitaj mamu, tatu, sestru, druga da ti budu probna publika i zamoli ih da ti postave pitanja. Kada znaš da odgovoriš na pitanja u vezi sa svojom prezentacijom, znaš da si stvarno spreman/na!

 

TEHNIKE TOKOM JAVNOG NASTUPA 

Postoje tehnike koje mogu poboljšati javni nastup i pomoći ti da tvoja izvedba bude bolja, a da ti izgledaš sigurnije u sebe i u to što govoriš. Možemo ih podeliti na tehnike verbalne i neverbalne komunikacije.

 

1. VERBALNA KOMUNIKACIJA 

  • Pričaj razgovetno i (dovoljno) glasno – Tiho često izjednačavamo sa stidljivim. Trudi se da ne mumlaš i pričaj dovoljno glasno da te čuje osoba koja je najudaljenija od tebe u prostoriji.
  • Menjaj intonaciju – Monotono prezentovanje uspavljuje publiku. Naglašavaj interesantnije delove, postavljaj pitanja, zastani nakon neke važne poente…
  • Prilagodi vokabular datoj situaciji – Ukoliko je prezentacija formalna, izbegavaj žargon i kolokvijalne izraze. Izražavaj se pristojno i elokventno.
  • Slušaj publiku – Obrati pažnju na pitanja i komentare. Saslušaj osobu kako bi mogao/la da daš što tačniji odgovor, a i kako bi se publika osećala kao da je uključena.

 

2. NEVERBALNA KOMUNIKACIJA 

  • Ispravi leđa – Osoba koja stoji ispravljenih leđa će uvek izgledati sigurnije nego ona koja se savija. Ovo važi gde god da si – u školskom hodniku, na ulici ili na sceni.
  • Prilagodi izraz lica onome što govoriš – Kao i kada pričaš sa prijateljem, tvoj izraz lica bi trebalo da se poklapa sa time što pričaš. Publiku će animirati ukoliko menjaš svoje facijalne ekspresije, ali pazi da to bude u skladu sa tematikom i konkretnim porukama.
  • Kreći se, koliko ti situacija dozvoljava – Nikada ne moraš da stojiš potpuno nepokretno. U slučaju usmenog odgovaranja, gestikulacijom rukama kako bi se neki deo naglasio ili pokazivanjem na tablu kada imaš prateću prezentaciju, pokazaćeš da nisi samo “robot” koji deklamuje naučenu materiju.
  • Gledaj u publiku – Trudi se da ne gledaš u pod, plafon ili prozor. Gledaj u onog kome se obraćaš, time će se on osetiti zainteresovano i uključeno, a ti ćeš delovati sigurno u to što pričaš.
  • Obuci se prikladno – Obuci se tako da budeš u skladu sa situacijom, ali nemoj da tvoja odeća, obuća ili frizura skreće pažnju sa onoga što želiš da kažeš.

 

I na kraju, uvek zapamti da ne može ništa strašno da se desi, čak i da se zbuniš i zablokiraš. Samo ideš dalje. Niko drugi osim tebe ne zna tačno šta je sledeće trebalo da izgovoriš, tako da je nekada potpuno u redu da freestyle-uješ!

SREĆNO!

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja