MUZEJI BEOGRADA TE ČEKAJU

MUZEJI BEOGRADA TE ČEKAJU

Muzeji su najbolja mesta koja mogu da nam približe istoriju, toliko da postane opipljiva i stvarna. To su mesta sa kojih možemo jasno da razumemo zašto i kako smo sada ovde gde jesmo.

Muzeji nisu samo izloženi predmeti, već i ljudi koji su ih koristili i stvarali. Muzeji su riznice znanja i predstavljaju sjajan način da se upozna grad na zabavan i edukativan način, da se upoznaju istorija i kultura i oseti duh prošlih i sadašnjih vremena.

Povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, muzejska zajednica širom sveta organizuje različite kreativne događaje i aktivnosti. Tog dana se posebno skreće pažnja javnosti na važnost muzeja.

I u Srbiji se od 14. do 20. maja održava manifestacija Noć muzeja – „Muzeji za 10”,  najveća muzejska inicijativa u našoj zemlji. Ove godine oboreni su svi rekordi – Noć muzeja organizovana je u 60 gradova, na 180 lokacija.

U Beogradu postoji čak 39 umetničkih, kulturno-istorijskih, memorijalnih, tehničkih i prirodno-istorijskih muzeja. Njihove interesantne postavke, bogate riznice i veliki broj reprezentativnih predmeta govore o najrazličitijim periodima u istoriji naše zemlje.

Šetnje kroz muzeje tokom ovih sedam dana su za sve besplatne.

Mi smo izdvojili nekoliko muzeja koje vam preporučujemo da posetite. Za malo inspiracije, predlažemo i da pročitate priču Aleksandre Bogdanovićkoja je do sada posetila preko 50 muzeja.

 

Jugoslovenska kinoteka

Povodom svog velikog jubileja – 70 godina od osnivanja, Kinoteka ima novu, stalnu izložbenu postavku – Naš muzej film.

Postavka obuhvata period od predistorije filma, pa sve do kraja 20. veka. Na dva nivoa, kroz 28 celina, izložen je veliki broj eksponata.

Ako odlučite da posetite Kinoteku, bićete u prilici da vidite Edisonov kinematoskop, kameru braće Limijer iz 1896. godine, kao i kameru Mike Afrike iz 1908. Tu je i štap Čarlija Čaplina, kao i rekviziti korišćeni na snimanju nekih kultnih filmova iz zlatnog doba kinematografije na ovim prostorima.

Stalna postavka obuhvata i predmete iz legata Ljubiše Samardžića, Pavla Vuisića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Živojina Pavlovića i drugih filmskih umetnika.

Ukoliko ne stignete da posetite Kinoteku do 20.maja, cena ulaznice je 200 dinara, a radno vreme je od 10 do 20 časova, od utorka do nedelje.

 

Spomen-muzej Ive Andrića

Muzej je smešten u Andrićevom stanu u Beogradu, u kojem je živeo sa suprugom Milicom Babić. U istom tom stanu Andrića je, nakon njegove ustaljene šetnje Kalemegdanom, zatekla vest o dobijanju Nobelove nagrade.

Ako odlučite da posetite muzej, uverićete se vrlo brzo da je to „podsetnik na (Andrićevu) jednostavnost i veličinu“.

Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe, a u preostalom adaptiranom prostoru otvorena je stalna postavka koju čine fotografije, originalni rukopisi, umetnički i lični predmeti, knjige i odlikovanja.

Andrić je još za života zamolio da se kupatilo i kuhinja ne koriste i da ta vrsta intime ostane ispoštovana nakon njegove smrti.

Ukoliko ne stignete da posetite Andrićev muzej do 20.maja, možete to uraditi utorkom, sredom, četvrtkom i subotom od 10 do 17 časova, petkom do 18, a nedeljom do 14. Cena karte za đake je 100 dinara, a za odrasle 200.

 

Muzej afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti sadrži bogatu zbirku autentičnih umetničkih dela i predmeta različitih naroda Afrike. Ovo je jedan od retkih muzeja afričke umetnosti u svetu u kome nema eksponata koji su oteti ili su nelegalno pribavljeni.

Većina eksponata je poklonjena jugoslovenskom diplomati i osnivaču muzeja, dr Zdravku Pečaru.

Na ulazu u muzej primetićete veliko sidro. Pored njega stoji plaketa koja objašnjava da je to sidro sa jednog od brodova koji su prevozili roblje iz Afrike. Ona svedoči o razmerama zločina protiv naroda Afrike, kao i da narodi Jugoslavije nikada nisu učestvovali u toj trgovini ljudima.

Muzej trenutno organizuje likovni konkurs za decu i mlade na temu “Impresije o Africi” koji je otvoren do 10. juna.

Muzej je otvoren svakog dana od 10 do 18 časova, a cena ulaznice je 200 dinara.

 

Nadamo se da smo vas inspirisali da ovih dana posetite neki od mnogobrojnih muzeja u našem gradu. Korisno vam može biti i da znate da je ulaz u sve Muzeje grada Beograda svake poslednje subote u mesecu besplatan.

Pročitajte kako su se učenici naše Gimnazije proveli na izložbi slika Mome Kapora i u Vojnom muzeju

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja