Šetnja hodnicima srpske vojne istorije

Šetnja hodnicima srpske vojne istorije

Učenici prve godine Gimnazije „Stefan Nemanja“ posetili su, u petak 20. oktobra, Vojni muzej u Beogradu i zajedno sa profesorkom istorije Milom Dević, profesorkom fizičkog Ivanom Reko i pedagogom škole Tanjom Topalović prošetali hodnicima srpske vojne istorije.

Ove godine Vojni muzej obeležava 143 godine od osnivanja i za sve te godine uspeo je da prikupi i sačuva oko 3.000 muzejskih predmeta koji su svedočanstva ratnih okršaja od vremena praistorije, pa sve do ratnih sukoba tokom devedesetih godina prošloga veka. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa 14 vekova dugom borbom za slobodu i vide raznovrsne primerke oružja, ali i vojnu odeću i uniforme, zastave, odlikovanja, fotografija – kaže profesorka istorije Mila.

Vojni muzej je  osnovan je 1878. godine, kada je Kneževina Srbija izvojevala punu političku nezavisnost od Osmanskog carstva i jedan je od najstarijih muzeja u Srbiji.

 

Gimanzija Stefan Nemanja Vojni Muzej 1 20211027 105929

 

Puni utisaka su i učenici, koji kažu da je istorija sa profesorkom Milom Dević, zabavna i da je uče sa lakoćom.

Mi, za razliku od većine naših drugova iz drugih škola, ne učimo istoriju samo iz knjige, već nas profesorka uvek vodi da vidimo „istoriju iz prvog reda“.  Vojni muzej ima impozantnu kolekcija oružja koja priča potresnu priču o glavnim oružanim sukobima na našim prostorima kao i o stradanjima koja su ih neizostavno pratila. Mi iz ovog muzeja izlazimo sa dubljim poznavanjem Srbije, srpske istorije i nesalomivog duha srpskog stanovništva kaže jedan od učenika.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja