Na izložbi slika Mome Kapora

Učenici naše škole u petak su, zajedno sa profesorkom srpskog jezika i književnosti, posetili izložbu slika Mome Kapora „Najlepše priče“ u Velikoj galeriji Doma Vojske.

Na izložbi učenici su imali prilike da pored 35 slika ulja na platnu, vide i nameštaj i predmete koje je tokom svog života i rada koristio Momo Kapor, stvarajući svoja slikarska i književna dela.

Svima se dopala izložba. Tokom obilaska galerije razgovarali smo o slikama, ali i o delima Mome Kapora. Najviše o romanima „Beleške jedne Ane“ i „Ada“. Složili smo se da je Kapor bio umetnik koji topi srca i da je sve što je napisao i naslikao  pretvorio u  lepotu – kaže Violeta Vučetić, profesorka srpskog jezika i književnosti i ističe da se učenicima najviše dopala slika Kredenac.  

Gimnazija Stefan Nemanja Izložba 20210926 161603

Znate li šta je kredenac?

Pokolenje, kome pripadam, odraslo je po kujnama – jedinim prostorijama koje su se u to vreme grejale zimi. U njima se jelo, dremalo posle ručka, u njima su se primali gosti… Za sve to vreme, iznad nas se uzdizao veličanstveni kredenac… Na njegovom vrhu stajali su vaga, mesingani avan sa tučkom, a ispod servis sa tanjirima, čašice za rakiju. Šoljice za kafu i razglednice koje smo dobijali od rođaka zataknutim za staklo…“ ovim rečima je kredenac napisao i naslikao Momo Kapor, veliki pisac, slikar, novinar i publicista

Gimnazija Stefan Nemanja Izložba 3 20210926 161511
Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja