RADIONICA – AUTIZAM JE STANJE, A NE BOLEST

RADIONICA – AUTIZAM JE STANJE, A NE BOLEST

Radunka Lazić, majka dečaka sa autizmom i bivša potpredsednica beogradskog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, bila je gošća naše škole.

Ona je sa učenicima svih razreda Gimnazije Stefan Nemanja razgovarala o tome kako izgleda život osoba sa autizmom u Srbiji.

Autizam nije mentalna bolest i ne nastaje zbog emocionalne lišenosti i stresa. Autizam je stanje. Osobe sa autizmom su emotivne, žele komunikaciju, mogu da se obrazuju i da rade. Osobe sa autizmom ne traže sažaljenje, već strpljenje i razumevanje. Zbog toga je važno da na autizam gledate kao na drugačiju sposobnost, a ne nesposobnost. Da osobe sa autizmom gledate kroz sve one stvari koje mogu da urade, a ne kroz on koje ne mogu – rekla je Radunka učenicima naše škole.

S obzirom na to da je naša gošća, pre svega, majka dečaka sa autizmom ona je kroz svoj lični primer učenicima predstavile suštinu ovog stanja koje se ne može izlečiti.

Rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces ključni su za decu sa autizmom. Tako im se može pomoći da razviju svoje socijalne i komunikacione veštine, postanu samostalniji i vode ispunjeniji i produktivniji život– istakla je ona.

Mnogi stručnjaci veruju da autizam nije izazvan jednim uzrokom. Postoje ozbiljni pokazatelji da autizam nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje. Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvijaju drugačije.  

 

Autizam
Učenici naše škole pokazali svoju solidarnost, podršku, razumevanje i prihvatanje osoba sa autizmom

AUTIZAM SE MOŽE DESITI SVAKOJ PORODICI

Učestalost autizma ista je u svim sredinama, bez obzira na rasnu, nacionalnu ili etničku pripadnost, socijalni ili ekonomski status. Može se desiti svakoj porodici.  Četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica

Osobe sa autizmom su posebne, u biti nisu drugačije, mogu jednako da osete, vole, uče, igraju se, a mi kroz pažnju, empatiju i prihvatanje treba da damo i lični doprinos njihovoj integraciji u društvo. Nažalost, autistične osobe su često pogrešno shvaćene. Jer neke vole da budu same, neke ne žele da ih grlimo, selektivno se odazivaju na ime… Sve to znači da oni na svoj način doživljavaju okolinu, a na nama je da ih prihvatimo, a ne da ih menjamo – rekao je naš učenik nakon završene radionice.

Učenici naše škole i ranije su pokazali svoju solidarnost, podršku, razumevanje i prihvatanje osoba sa autizmom. Više o tome pročitajte ovde.

 

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja