PROSLAVI SVETSKI DAN KNJIGA ČITAJUĆI

PROSLAVI SVETSKI DAN KNJIGA ČITAJUĆI

UNESKO je 1995. godine proglasio 23. april za Svetski dan knjiga, sa idejom da promoviše kulturu čitanja. Taj dan je izabran kao datum smrti dva velika pisca — Migela de Servantesa i Vilijama Šekspira

Za razliku od vremena kada su ova dva velikana živela i stvarala, danas su nam knjige mnogo dostupnije. Ali, često propuštamo priliku da sednemo i uživamo u čitanju.  Našu pažnju češće okupiraju Netfliks i Instagram.

Ipak, čitanje knjiga je nezamenljivo. Knjige nam omogućavaju da se upustimo u svet potpuno drugačiji od našeg. Čitajući širimo svoje horizonte, dajemo krila našoj mašti, postajemo srećniji i mudriji.

Knjiga može da nam promeni život i pokaže nam u najtežim trenucima da nismo sami.

Zbog toga se nadamo da ćeš tokom praznika pronaći vremena da pročitaš barem jednu knjigu.

Ukoliko nemaš ideju, evo predloga za nekoliko knjiga koje nijednu mladu osobu nisu ostavile ravnodušnom.

 

Autostoperski vodič kroz galaksiju — Daglas Adams

Jedan od najpopularnijih naučnofantastičnih serijala knjiga započeo je svoj život još 1977. godine kao radio drama. Zahvaljujući njenom uspehu i sjajnom humoru koji je oduševio slušaoce, autor Daglas Adams je napisao 5 knjiga, od kojih se prva zove Autostoperski vodič kroz galaksiju.

Glavni likovi su jedan zemljanin i jedan vanzemaljac prerušen u zemljanina, koji se našao tu sa zadatkom da napiše Autostoperski vodič kroz galaksiju. Stanovnici naše planete su prikazani kao beznadežno zaostali, a Zemlja je prepreka za izgradnju nove galaktičke transverzale. Avanture naša dva junaka dok putuju kroz prostor i vreme će te zabaviti i nasmejati.

 

Ubiti pticu rugalicu — Harper Li

Jedan od najčitanijih, ali i najvažnijih romana napisanih u 20. veku svakako je Ubiti pticu rugalicu autorke Harper Li, koja je za ovo delo dobila Pulicerovu nagradu 1961. godine. Ovaj roman odiše toplinom i humorom, ali u isto vreme govori o rasnoj, klasnoj i polnoj diskriminaciji.

Atikus Finč, otac glavne junakinje — devojčice Džin-Luiz, kao advokat brani crnca koji je optužen za silovanje belkinje. Suđenje se odvija u gradiću Dilu na jugu SAD-a, a radnja se delimično zasniva na istinitim događajima, kao i na autorkinom detinjstvu.

Harper Li je, po mišljenju književnih kritičara, uspela u ovom romanu da pokaže da su rasne predrasude nešto što nastaje iz neznanja, a nestaje kroz obrazovanje i upoznavanje ljudi.

 

Dnevnik motocikliste — Ernesto Če Gevara

Ovo je knjiga putopisa čuvenog revolucionara Ernesta Če Gevare. U knjizi su opisane brojne avanture kroz koje je Če Gevara prošao na svom istraživačkom putovanju po Južnoj Americi.

Ernesto je ove dnevnike počeo da piše, kada je u decembru 1951. sa svojim prijateljem Albertom Granadom pošao na dugo priželjkivani i planirani put.  Njih dvojica su krenula iz Buenos Airesa i na kraju dospeli u Karakas.

Pod uticajem novootkrivenih predela Južne Amerike, saznajemo kako se odvijaju duboke i neočekivane promene u ličnosti Če Gevare.

Različiti ljudi koje su tokom putovanja sreli Če Gevara i njegov prijatelj, ali i socijalni problemi naroda Južne Amerike, veoma su uticali ma mladog Ernesta i učinili da postane istorijska figura kakvu danas znamo.  Pored toga ova knjiga donosi i priču o iskrenom prijateljstvu između Če Gevare i Granade.

 

Sitničarnica “Kod srećne ruke” — Goran Petrović

Radnja romana Sitničarnica “Kod srećne ruke” smeštena je u Beograd, ali se odigrava u različitim vremenima, i svetovima — realnom i fantastičnom.

Ovaj roman dobitnik je NIN-ove nagrade za književnost 2000. godine i fascinantna je priča o svetu knjiga i ljubavi.

Radnja povezuje likove sa početka i sa kraja 20. veka, kroz knjigu “Moja zadužbina”, koju je Atanas Branica napisao i posvetio Natali Uvil. Tu knjigu, godinama kasnije, kao student književnosti, lektoriše Adam Lozanić.

Međutim, Adam ubrzo shvata da je ta knjiga magična, da brišući stvari u njoj može obrisati stvari u realnom životu. Sitničarnica „Kod srećne ruke” je još jedan fantastičan element u ovoj priči, jer je ona zapravo davno nestala bakalnica koju samo odabrani junaci mogu pronaći.

Ovaj roman s obzirom na njegovu radnju bez sumnje predstavlja odličan izbor za čitanje u mesecu kada se obeležava Svetski dan knjiga, dok će fantastični elementi učniti da ga ne ispustiš iz ruku.


Jedan od najpoznatijih savremenih pisaca, Nil Gejmen je rekao: “Knjiga je san koji držiš u rukama.”

Zato iskoristi svaku priliku i čitaj.  Knjige obogaćuju i tvoj um i tvoju dušu.

Srećan Svetski dan knjiga!!!

Nadamo se da će te naši predlozi inspirisati i da ćeš tokom praznika pročitati barem jednu knjigu.

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja