Zašto morate da gledate film Childhood 2.0?

Film Childhood 2.0 nije tipičan dokumentarni film koji govori o opasnostima interneta i uticaju tehnologije na mlade i njihovo mentalno zdravlje. Ovaj dokumentarac vodi roditelje nekako dublje u svet u kojem se njihova deca kreću bez njih.  

Vodi ih u svet u kojem su opasnosti sve veće, a tempo inovacija sve brži i teži. Svet koji roditelji niti su u stanju da razumeju, niti su u mogućnosti da zbog brzine inovacija njime efikasno patroliraju.

Ovaj 90-minutni dokumentarac istovremeno je zastrašujuć i srceparajući.

Industrijska revolucija 4.0 i rođenje – pametnih telefona i društvenih mreža promenili su potpuno svet. I za roditelje koji odgajaju prvu generaciju dece koja su igračke zamenila pametnim telefonima, sve je drugačije.

Film Childhood 2.0 duboko zalazi u to kako odrastanje izgleda danas i koliko se svet promenio. Osim sa lekarima, psiholozima i stručnjacima sa sajber kriminal autori razgovaraju o uticaju digitalnog sveta na mlade i sa zabrinutim roditeljima koji su bili svedoci dubokih i bolnih promena kod svoje dece.

Razgovaraju i sa mladima, pokušavajući da otkriju zašto ih tako jako privlače njihovi telefoni, kakav uticaj imaju na njihov svakodnevni život i šta se dešava kada pokušaju da ih „ostave“.

Kako kažu, Jamin i Kiowa Winans, autori film, detinjstvo je bilo manje-više nepromenjeno milenijumima – ovo sada je detinjstvo 2.0.

Promena se, čini se, dogodila za tren oka. Roditelji jedva uspevaju da dođu do daha. Pokušali smo da stvorimo pravu sliku o tome šta je detinjstvo danas, kada deca provode mnogo više vremena na mreži, a manje se bave stvarnim životom, manje se igraju. Deca se danas bore sa mnogo problema za koje naše generacije jedva da su čule u njihovim godinama: depresija, zavisnost, anksioznost, samoubilačke misli, maltretiranje preko interneta – kažu autori.

Ovaj dokumentarac obavezan je za sve one koji žele bolje da razumeju svet kojim se njihova deca kreću dok odrastaju u digitalnom dobu. Otvoriće vam oči, ali će vas ostaviti i sa bezbroj pitanja i nedoumica da se sami pozabavite njima.

Pozivamo sve roditelj da pogledaju ovaj film sa svojoj decom i razgovaraju o tome sa njima.

Pedagog naše škole stoji vam na raspolaganju za sve dodatne savete i pomoć.

Chilhood 2 20211004 142143

GLEDAJ FILM

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja