PRIPREMI SE ZA STUDIRANJE U INOSTRANSTVU

PRIPREMI SE ZA STUDIRANJE U INOSTRANSTVU

Ukoliko želiš da upišeš fakultet u inostranstvu i iskusiš život u drugoj državi, pripremi se za studiranje na vreme. Dobra vest je da danas, za studirenja van granica Srbije postoji mnogo prilika. Sve više mladih iz Srbije se odlučuje da svoje školovanje nastavi na nekom od inostranih univerziteta. 

Kod ovako bitnih životnih odluka, sve deluje zastrašujuće i možda nećeš znati odakle da počneš. Kako bismo ti pomogli da se bolje snađeš u toj priči, napravili smo listu koraka koje treba da preduzmeš:

1. GRADI SVOJ CV

Već tokom srednje škole možeš da počneš da gradiš svoj CV kroz različita volonterska iskustva, stažiranja, prakse, kurseve jezika.

Za univerzitete u inostranstvu, CV je bitan deo prijave i iskustva koja su upisana u njega pomoći će ti da se istakneš među kandidatima. Ukoliko već znaš šta želiš da studiraš, potraži aktivnosti koje će obogatiti tvoje iskustvo u toj sferi. Međutim ako i dalje ne možeš da se opredeliš za fakultet, to je skroz u redu — srednja škola je period kada svi pronalazimo svoja interesovanja.

Univerziteti neće očekivati da imaš široko iskustvo u oblasti za koju se prijavljuješ, ali je u svakom slučaju dobro da im pokažeš da imaš inicijativu da učiš i razvijaš svoje veštine.

2.  IZABERI PROGRAM PREMA INTERESOVANJIMA 

Univerziteti u inostranstvu nude mnogo različitih programa koji su kombinacija dve ili više oblasti. Neki univerziteti su specijalizovani za, recimo, ekonomiju i političke nauke, drugi za dizajn i umetnost. Istraži različite programe na različitim univerzitetima i izaberi ono što najviše odgovara tvojim interesovanjima.

3. RASPITAJ SE ZA STIPENDIJE

Za mnoge srednjoškolce iz Srbije, studiranje u inostranstvu deluje nedostižno zbog visokih troškova. Međutim, postoji mnogo različitih stipendija za gotovo sve zemlje i oblasti studija. Potrebno je samo da izdvojiš dovoljno vremena za istraživanje tih prilika i pronađeš onu koja tebi odgovara. Neke od mogućnosti za stipendije za studente iz Srbije:

Italija

Jedna od zemalja u kojoj je školovanje veoma pristupačno. Školarine na državnim univerzitetima nisu visoke, a možeš se prijaviti za regionalne stipendije koje pokrivaju veliki deo troškova. Svaki region ima različita pravila za prijavu, što zavisi od toga gde se nalazi fakultet za koji se prijavljuješ.

Francuska

Ukoliko dobro govoriš francuski i želiš da studiraš na ovom jeziku, možeš konkurisati za stipendiju Vlade Francuske koja ti omogućava da studiraš na nekom od prestižnih francuskih univerziteta.

Nemačka

Iako su u Nemačkoj troškovi života visoki, većina programa na državnim univerzitetima je besplatna, a možeš konkurisati i za različite stipendije poput DAAD stipendije.

Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska

Ove zemlje daju stipendije studentima sa Zapadnog Balkana za studije na bilo kom državnom univerzitetu. Na sajtu Višegrad fondacije možeš pronaći više informacija o tome.

4. POLOŽI ISPIT IZ ENGLESKOG 

Većina univerziteta u inostranstvu u sklopu prijave traži i sertifikat engleskog jezika, ukoliko studiraš na engleskom. Pripreme, obezbeđivanje termina i čekanje na rezultate mogu da potraju nekoliko meseci, zato kreni da razmišljaš o ovome na vreme.

U našoj Gimnaziji možeš pohađati kurseve pripreme za Cambridge ili TOEFL ispite, koji će ti pomoći da se dobro pripremiš i postigneš najbolje rezultate na ovim ispitima.

5. NAPRAVI DETALJAN PLAN APLICIRANJA 

Kada odlučiš na koje programe i univerzitete želiš da se prijaviš, napravi detaljan plan ili “timeline” po kome ćeš spremati svoju aplikaciju. To će ti i tek kako pomoći. Napravi listu svih dokumenata i drugih stvari potrebnih za aplikaciju i utvrdi raspored prema kome ćeš ih pribaviti.

Bitno je da ispoštuješ rok za prijavu na program.

Ako su ti potrebna pisma preporuke, traži ih na vreme. Takođe, za gotovo sve univerzitete u Americi i neke u Evropi treba da polažeš SAT ispit. Neki programi imaju i svoje posebne prijemne ispite, tako da se raspitaj i kada su termini polaganja.

6. POVEŽI SE SA STUDENTIMA U INOSTRANSTVU 

Ukoliko već poznaješ nekog ko studira na univerzitetu na koji se prijavljuješ, nemoj da se ustručavaš da ga  pitaš za savete. Takođe, uvek možeš da potražiš nekog kroz različite mreže studenata, kao što jeOrganizacija srpskih studenata u inostranstvu koja ima kancelarije u većini zemalja.

Studiranje u inostranstvu je veliki korak koji će ti mnogo pomoći u ličnom i profesionalnom razvoju. Bitno je da se kreneš da razmišljaš i planiraš na vreme, kao i da dobro istražiš i uporediš svoje mogućnosti.

Srećno i samo napred!

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja