POSETILI SMO 66. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA

POSETILI SMO 66. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA

Učenici naše škole zajedno sa nastavnicima, tradicionalno su, i ove godine posetili Sajam knjiga, najznačajniju manifestaciju posvećenu knjigama i književnosti.

Gimnazijalci su proveli više od tri sata obilazeći štandove i upoznajući se sa najnovijim izdanjima.

 

Sajam Knjiga 20231030113830

 

Sajam Knjiga Treća 20231030113847

 

Ove godine, na 66. Međunarodnom sajmu knjiga, više od 400 izdavača iz 15 država predstavilo je svoja izdanja. Ovogodišnji Sajam knjiga, razlikuje se od prethodnih i po tome što je trajao ukupno 9 dana, od 21. do 29. oktobra. I ne samo to, ove godine Sajam knjiga imao je i bogat prateći program – promocije, predavanja, tribine, a ugostio je i najznačajnije domaće i strane pisce.

Razgovori s autorima posebno su bili interesantni za naše đake.

Mogućnost da razgovaramo sa piscima i izdavačima za nas je bila dragocena, jer, mislim, tako možemo bolje da razumemo svet književnosti. U našoj školi, odlazak na Sajam knjiga nije obaveza, niti zgodna prilika za izbegavanje časova, već prilika da istražimo svet reči, porazgovaramo sa autorima i kupimo knjige po povoljnijim cenama – kaže učenica naše škole i napominje da je većina učenika sajamske hale napustila „punih ruku“.  

Neki od najčešće biranih naslova koje su učenici poneli sa sajmu su: „Seobe“, „Pakao“, „Jazavac pred sudom“, „Čujte, Srbi“,  „Srce tame i „Mobi Dik“. 

Najradije čitani autori gimnazijalcima su, bar po onome što su kupili, Dostojevski i Agata Kristi.

A veoma su zaintersovani i za knjige iz oblasti popularne psihologije i Junga.     

 

Sajam Knjiga 1 20231030113806

 

I to nas posebno raduje. To veliko interesovanje mladih za knjigu, uprkos katastrofalnim pričama o sudbini književnosti pod sajamskim kupolama.

Mi kao škola nastavićemo kod naših učenika da budimo i negujemo strast prema čitanju.

Jer….

Uprkos svemu, digitalizacija neće moći da zameni knjigu.

 

Sajam Knjiga Poslednja 20231030113923

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja