FILM O NARKOMANIJI PRIKAZAN U ŠKOLI

FILM O NARKOMANIJI PRIKAZAN U ŠKOLI

Tokom oktobra za učenike u školi organizovali smo projekciju kultnog filma o narkomaniji – Trainspotting sa ciljem da kroz neformalnu edukaciju govorimo o narkomaniji i rizicima upotrebe psihoaktivnih supstanci.

ZAŠTO SMO SE ODLUČILI NA OVAKAV PRISTUP?

Zato što brojna istraživanja govore u prilog neefikasnosti trenutnih programa edukacije o pogubnom uticaju narkotika koja koriste strah kao glavno sredstvo.

Zaplašivanje mladih donosi loše rezultate. Često postoji neko u njihovom okruženju ko je probao marihuanu i nije postao zavisnik. Zato mislim da je zaplašivanje apokaliptičnim scenarijima neefikasno. Većina mladih će doći u kontakt sa narkoticima, a neki od njih će ih i konzumirati, bez obzira na zastrašivanje u učionici. Zato smo odlučili da im na jedan drugačiji način ukažemo na negativne posledice upotrebe narkotika – objašnjava psihološkinja škole, Dorotea Tomić.

 

TRAINSPOTTING –  NAJBOLJI FILM O NARKOMANIJI

Film o narkomaniji –  Trainspotting, snimljen je po istoimenoj knjizi Irvina Velša, i  govori o generaciji uništenoj heroinom i HIV-om.

Glavni junak filma je Mark Renton, mladić sa nedostatkom ambicija koji živi Edinburgu. On je, kao i većina njegovih prijatelja, heroinski zavisnik. Mark jedina uzbuđenja doživljava u situacijama kada nabavlja drogu ili novac za nju. Njegova dva najbolja prijatelja su takođe narkomani.  Njima droga predstavlja dopunu za sve životne probleme i nedostatke. Nakon sukoba sa zakonom, Mark ostavlja heroin i seli se u London. Međutim,  vrlo brzo mu se priključuje ostatak ekipe koji ga polako, ali sigurno vraća u drogu i kriminal.

 

Scena Iz Filma Trainspotting (medium) 20221026093112
Scena iz filma Trainspotting

 

NARKOMANSKI ŽIVOT BEZ CENZURE

Kroz prvu polovinu filma provlače se scene koje oslikavaju “narkomane”, kako im je sve dobro i zabavno.  A  druga polovina filma prikazuje cenu tog izleta u drogu – prijatelje okrenute protiv prijatelja, sebičnost, i na kraju smrt u mladim godinama.

Ovaj film o narkomaniji je vrlo realistično pokazao kako funkcioniše narkomanski život. Pažnja nije posvećena isključivo negativnim aspektima kao što su kriminal ili bolesti, već je prikazana i prijatnost koju heroin stvara. I što je najvažnije, prikazano je kako izgleda proces apstinencije, koji zbog psihičkog bola retko ko prebrodi i zbog čega se većina vrati u lanac narkomanije – objasnila je Dorotea Tomić, psihološkinja škole.

Film Trainspotting je dobio više od 13 nagrada na najcenjenijim filmskim festivalima u svetu.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja