NEOBIČAN ČAS ISTORIJE U GALERIJI RTS-A

NEOBIČAN ČAS ISTORIJE U GALERIJI RTS-A

U okviru časa istorije, učenici IV godine Gimnazije „Stefan Nemanja“ posetili su izložbu „Sutjeska – 80 godina najveće gerilske bitke Drugog svetskog rata“ u Galeriji RTS-a.

Poseta ovoj izložbi organizovana je kako bi gimnazijalci obogatili znanje o nacionalnoj istoriji Drugog svetskog rata, koji se izučava u završnom razredu.

Učenici su se najvećom gerilskom bitkom, koja je vođena tokom Drugog svetskog rata, upoznali kroz postavku koja obuhvata 280 eksponata. Imali su priliku da vide odlivak u bronzi spomenika „Tjentište“ na drvenom postamentu, originalne eksponate iz NOB-a – od oružje i oruđe do uniformi.

Gimnazijalci su videli i dokumentarne fotografije izgradnje grandioznog spomenika u Dolini heroja na Tjentištu i predmete iz fundusa RTS-a sa snimanja filma “Bitka na Sutjesci”.

Milosava Dević, nastavnica istorije, kaže da su lekcije iz nacionalne istorije uvek škakljiva tema, naročito na ovim našim prostorima, gde se istorija različito tumači i neretko prepravlja za potrebe sadašnjosti.

 

Čas istorije u Galeriji RTS-a
Čas istorije u Galeriji RTS-a

ČAS ISTORIJE VAN UČIONICE

– Bitka na Sutjesci bila je prekretnica u Drugom svetskom ratu. Krvave borbe i 7.454 poginulih deo su stradanja našeg naroda. Važno je da to učenici znaju, i uopšte da znaju i nacionalnu i opštu istoriju. Tako mnogo bolje mogu da razumeju svet u kojem žive i društvene okolnosti u kojima se nalaze. Često se učenje istorije svodi na  informacije i podatke. Međutim takvo znanja je kratkog veka – kaže Dević i dodaje:

– Zato ja verujem da uloga nastavnika istorije ne sme da bude svedena na monologe. Niti nastavnik istorije obrazovna postignuća učenika treba da meri uspešnom reprodukcijom sadržaja i činjenica.  U savremenom društvu informacija nije dragocena kao u XIX i XX veku kada je bila dragoceno oruđe u rukama nastavnika. Mi živimo u digitalnom dobu i od informacije nas deli jedan klik. Upravo zato moderan čas istorije treba da se zasniva na analizi informacija kroz rad na istorijskim izvorima. Zato i učimo van učionice – objašnjava nastavnica.

Glavna 20231020112239

 

Poseta ovoj izložbi je doprinela razumevanju važnih istorijskih događaja i njihovih posledica. Mi kao škola, nastavićemo da pokazujemo učenicima kako da pronalaze relevantne podatke i razvijaju kompetencije koje su primenjive u praksi.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja