NASTAVA KOJOJ SE SVI RADUJU – ČAS U PRIRODI

NASTAVA KOJOJ SE SVI RADUJU – ČAS U PRIRODI

Tokom aprila, neuobičajeno lepo i toplo vreme, inspirisalo je naše nastavnike da organizuju školski čas u prirodi.

Nastavnik geografije Ilija Lazić i pedagoškinja škole Slađana Perić organizovali su fantastičnu ekološku debatu u Manježu. A nastavnica engleskog Tanja Tomić organizovala je za učenike II i III godine druženje sa mališanima u parku.

 

EKOLOŠKA DEBATA U MANJEŽU

Učenici naše gimnazije strastveno su raspravljali u parku Manjež, koji se nalazi u blizini naše škole, o jednoj važnoj temi – otvaranju hemijske fabrike u selu koje se suočava s problemom masovnog odseljavanja.

Podeljeni u dve grupe, jedna za, a druga protiv fabrike, naši učenici su iznosili svoje argumente kako bi uticali na budućnost svog sela.

Iako su oba tima bila ubedljiva, pobedu je odneo tim protiv fabrike!

Ilija Lazić, nastavnik geografije, i Slađana Perić, pedagoškinja škole, kažu da je školski čas u prirodi imao cilj da angažuje učenike da promišljaju o važnim društvenim pitanjima.

Znamo da su mladi pokretač promena i da će oni uskoro preuzeti brigu o budućnosti naše zajednice i planete. Zato nastojimo da kod njih razvijamo kritičko mišljenje i kulturu dijaloga, posebno onda kada su im mišljenja suprotstavljena – kaže nastavnik Ilija.

 

Čas u prirodi - prilika za promišljanje o važnim društvenim temama
Čas u prirodi – prilika za promišljanje o važnim društvenim temama

 

Glavna školski čas 20240506113027

 

ENGLESKI U PARKU 

Učenje ne poznaje granice, a to je nastavnica engleskog Tanja Tomić još jednom dokazala. Ona je organizovala za učenike II godine filološkog smera i učenike III godine opšteg  i  IT smera čas engleskog jezika u prirodi.

Naši učenici družili su se sa mališanima u parku.  Razgovarali su sa njima na engleskom jeziku o omiljenim bajkama, igrama, superherojima.

Kao i svaki školski čas, tako i čas u prirodi zahteva pripremu nastavnika. Da bi učenje neposrednim iskustvom bilo što uspešnije  za čas van učionice treba pripremiti i učenike. U zavisnosti od toga da li će na času u prirodi biti uočavanje naučenog ili proširivanje znanja ili opažanje nečega što je novo, učenicima se prethodno daju određene informacije ili odgovarajući zadaci – kaže nastavnica Tanja i dodaje da kad se spoje entuzijazam nastavnika i radoznalost učenika, magija se događa!

 

Čas Engleskog U Prirodi 20240506114039

 

PREDNOSTI ŠKOLSKOG ČASA U PRIRODI

Učenje van učionice donosi niz benefita koji nadmašuju tradicionalni metod učenja.

  1. Podstiče praktičnu primenu znanja
  2. Razvija timski duh i komunikacijske veštine 
  3. Jača emocionalnu povezanost učenika sa temom koju proučavaju. 
  4. Podstiče zdrav način života i smanjuje stres 
  5. Budi ekološku svest kod učenika.

Ovakve aktivnosti pokazuju da Gimnazija „Stefan Nemanja“ svojim učenicima pruža ne samo odlične, već i sasvim različite uslove za učenje.   

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja