KARNEVAL JEZIKA

KARNEVAL JEZIKA

Sa željom da promovišemo važnost učenja stranih jezika, organizovali smo drugi put u našoj školi Karneval jezika. Karneval jezika su organizovali nastavnici jezika u saradnji sa učenicima. 

Na točkovima jezičkog karnevala, od učionice do učionice, gostima i učenicima predstavile su svoj jezik, kulturu i hranu Velika Britanija, Italija, Španija, Nemačka, Francuska, Rusija i Srbija.

 

FRANCUSKA

Duh Francuske, tokom Karnevala, stigao je iz Pariza u našu Gimnaziju.

Prefinjenost, moda, svetski poznati dizajneri, čuveni sirevi, parfemi, a svakako i najpoznatiji svetski filozofi i pisci, sve se to, kažu posetioci, preselilo iz Francuske u učionicu Gimnazije.

I dok su gosti uživali u izvanrednim ukusima francuskih kroasana, sireva i eklera, Iva Ranković je recitovala čuvenog Prevera.

Ručno pravljene makete Luvra i Trijumfalne kapije i novčići iz Notr Dama bili su deo zanimljive postavke koju su posetioci mogli da vide.  

 

Francuska Karneval Jezika 20220629 081614

 

RUSIJA 

Ko je došao u učionicu gde se predstavljao ruski jezik, bio je iznenađen raznovrsnošću i ukusima ruske kuhinje.

Čuvene ruske torte Napoleon i Medovik, poslastica zefir, ruski letnji čaj, čokoladice, pravi kvas i domaća ruska alva bili su samo deo bogate gastronomske ponude ove zemlje.

Sve što su gosti imali priliku da vide, mogli su i da probaju.

U učionici čiji je jedan deo predstavljao savremenu Rusija, a drugi život u vreme SSSR -a moglo se razgovarati samo na ruskom.

Kroz izložbu čiju su postavku činile ruske prave matrjoške, samovar, maketa ruske crkve i još mnogo eksponata sa prostora ove prostrane zemlje sve posetioce vodila je rođena Ruskinja, nastavnik ruskog jezika u našoj školi Katarina Anđelković.  

 

Ruski Jezik 20220629 111835

 

ŠPANIJA

Za Španiju kažu da je zemlja strasti, muzike i hrane. Za Špance kažu da imaju poseban talenat da slave sve dobre stvari u životu.

Baš tako je na Karnevalu jezika i predstavljena Španija. Ovo je zemlja kojoj je strast tkivo svakodnevnog života.  Zemlja kojoj je muzika u duši.

Uz sangriju pravljenu po tradicionalnom španskom receptu, naćose i sos, i uz najveće španske muzičke hitove uživali su svi posetioci koji su želeli da se upoznaju sa španskom kulturom i jezikom.

Biti u Španiji i biti na karnevalu jezika u Gimnaziji Stefan Nemanja znači –  uživati u dobroj atmosferi, hrani i muzici.

Jednom rečju, uživati u životu.

 

Panija Karneval Jezika 20220629 084521

 

NEMAČKA

Svi koji su obilazeći Karavan jezika, zastali na trenutak u učionicu u kojoj je predstavljen nemački jezik, zbunili su se, kažu, jer nisu bili sigurni da li su u Beogradu ili na sajmu automobila u Frankfurtu. Za ovaj sajam kažu da je kralj automobilskih događaja i najbolji sajam automobila na svetu.

U toj maloj improvizovanoj Nemačkoj gosti su čuli zanimljivo predavanje o Nemačkoj i istoriji njenih zastava.  Ko je želeo, imao je mogućnost da učestvuje u interaktivnom kvizu i proveri svoje znanje ovog jezika.

Za sve učesnike kviza domaćini su spremili posluženje za održavanje energije –  perece, haribo gumene bombone, milku, fantu i bezalkoholno pivo.

Pred samo zatvaranje Karnevala jezika, gosti su uživali u Rilkeovoj i Hajneovoj poeziji koju su recitovali učenici naše škole.

 

NemaČka Karneval Jezika 20220629 083735

 

ITALIJA

U učionici ukrašenoj balonima u bojama italijanske zastave i uz najveće italijanske hitove Bella ciao, Nel blu dipinto di blu, kao i pesme Erosa Ramazzottia i Luciana Pavarotija dočekani su gosti Karnevala jezika.

Kada je reč o pripremi hrane, posetioci su se uverili da je Italija rodno mesto jedne od najboljih kuhinja na svetu. Ukusi pice, pravljene od originalnih italijanskih sastojaka i poznatih italijanskih kolačića ‘Pan di stelle’ nikog nisu ostavili ravnodušnim. Ko je želeo, dobio je i recept.

Domaćini su otkrili svojim gostima i neke od tajni za pripremanje kafe.

Učenica trećeg razreda Tamara Bojić recitovala je pesmu ‘A Silvia’ poznatog italijanskog pesnika Giacoma Leopardija.

 

Italija Karneval Jezika 20220629 083908

 

SRBIJA

Srpski jezik predstavio se u improvizovanoj kafani Klub književnika. Mestu gde Andrić dao prvu izjavu nakon primanja Nobelove nagrade

U ovom domu jugoslovenske književne elite, posetioce su sačekali Ivo Andrić i Desanka Maksimović.

I potom su ih Andrić i Desanka pričom o mestima i ljudima poveli na put Kluba književnika – dug preko 70 godina.  

Na tom putu, pričali su prisutnima Andrić i Desanka, svoj trag su ostavili Rokfeler, koji je među prvima došao na večeru, a među poslednjima otišao, Elizabet Tejlor i Ričard Barton, Olivera Katarina i Ljiljana i Momo Kapor.

Naravno, od tada mnogo se toga promenilo. Ipak, neke stvari su ostale iste –  dobra hrana spremana po tradicionalnim receptima i prijatna atmosfera.

 

Srbija Karneval Jezika 20220629 084057

 

VELIKA BRITANIJA

Uz čaj i kolače, baš kao što rade i Britanici svaki dan, domaćini su dočekali svoje goste. Ispričali su im zašto Tower Bridge, Buckingham Palace, Big Ben i London Eye svake godine privuku više od 15 miliona turista.

Međutim, otkrili su domaćini i da Velika Britanija nije samo mesto puno palata i katedrala, već i središte kulture i muzike. I to, pola veka nakon Bitlsa.

Naša učenica Silvija Perković je otpevala pesmu „Fairytale“, a Iva Ranković  pesmu „Me too“.

Podsetili su domaćini svoje goste i da je engleski jezik jezik nauke, avijacije, računarstva, diplomatije i turizma. I otkrili zanimljiv podatak –  polovina svih poslovnih ugovora sklopljena upravo na engleskom.

A o koliko je velikom jeziku reč, možda najbolje govore brojevi, kaže naš učenik Branislav Petković.

„Engleski je izvorni za 400 miliona ljudi, za 400 miliona je on drugi jezik, i još 300 miliona ljudi ga koristi kao strani jezik.“

 

Velika Britanija Karneval Jezika 20220629 084206

I ZA KRAJ…

Da li ste znali da je Gimazija „Stefan Nemanja“ prva privatna gimnazija koja je dobila verifikaciju od Ministarstva prosvete za filološki smer 2007. godine i da smo do sada ispratili preko 300 maturanata filologa?

Šta učenici kažu o učenju stranih jezika u našoj školi, pročitajte OVDE 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja