ZNANJEM PROTIV NASILJA

ZNANJEM PROTIV NASILJA

U našoj školi, tokom maja i juna, održana je serija radionica i predavanja na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

Uz podršku pedagoga i psihologa škole tim učenika osmislio je i realizovao radionice za svoje vršnjake.

Vršnjačko nasilje je ozbiljna i osetljiva tema. Iako je većini, kada se kaže nasilje, prva asocijacija fizičko nasilje među vršnjacima, vršnjačko nasilje je značajno širi fenomen. Zato je prvenstveni cilj radionica bio da objasnimo šta je nasilje i koji oblici i nivoi nasilja postoje. Takođe smo objasnili kako škola postupa u slučaju kada se dogodi nasilje. Ali i ukazali šta svako od nas može uraditi kako bi se nasilje iskorenilo iz škola i društva. Želja nam je da podignemo svest o tome šta sve spada u nasilje i da pomognemo našim drugovima da nasilje prepoznaju. Naravno, i da ih osnažimo da nasilje prijave ukoliko do njega dođe – kaže jedan od učenika, članova tima.  

 

Gimanzija Stefan Nemanja Nasilje Radionica 20220620 095446

Ove radionice bile su prvenstveno namenjene učenicima prvog i drugog  razreda naše škole.

Školu su posetile i saradnice iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije  i upoznale naše učenike sa radom Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Imali smo priliku da čujemo kakve sve opasnosti vrebaju na internetu i kako da se zaštitimo od digitalnog nasilja. Naš učenik Marko je istakao svim učenicama da nikada nisu sami, da imaju čitav tim ljudi sa kojima mogu razgovarati, uključujući vršnjake, roditelje, odeljenskog starešinu, nastavnike, školskog pedagoga i psihologa – objašnjava pedagog Tanja Topalović.

Ona je najavila da će naredne školske godine biti nastavljen rad na ovoj značajnoj temi sa ciljem uspostavljanja nulte tolerancije na nasilje.

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja