UČENICI NA IZLOŽBI MIĆE POPOVIĆA U GALERIJI SANU

UČENICI NA IZLOŽBI MIĆE POPOVIĆA U GALERIJI SANU

Učenici IV godine, svih smerova, tokom septembra bili su na izložbi velikog jugoslovenskog i srpskog slikara, likovnog kritičara, pisca, filmskog režisera i akademika Miodraga Miće Popovića.

Na retrospektivnoj izložbi „Mića Popović, slikarstvo permanentne pobune“ u Galeriji srpske akademije nauka i umetnosti  učenici su videli dela iz svih razvojnih faza Popovićevog slikarskog opusa.

Retrospektivna izložba MIće Popovića posle 40 godina
Retrospektivna izložba MIće Popovića posle 40 godina

 

Izložbu čini 60 radova – autoportreti, portreti, figuralne kompozicije, mrtve prirode i pejzaži nastali u periodu od 1946 do 1990.

– Radovi koji su izloženi, čuvaju se muzejskim i galerijskim ustanovama, državnim institucijama i privatnim zbirkama. Ovo je bila prilika da učenici na jednom mestu vide Popovićev opus. Pored toga, tokom izložbe  pogledali su i dokumentarni film o ovom izuzetnom slikaru – objašnjava nastavnica geografije Snežana Lalatović i dodaje:

Mi u školi stalno podstičemo učenike da razvijaju i jačaju kritičko mišljenje. Osnažujemo ih da razmišljaju kako u učionicama škole tako i van njih. A s obzirom na to da je celokupno stvaralaštvo Miće Popovića kritičko i u stalnom stanju pobune, ovo je bila odlična prilika da im pokažemo kako se jedan intelektualac borio u atmosferi ideološkog jednoumlja – kaže ona.

Slika - Gvozden polazi na privremeni boravak u Nemačku
Slika – Gvozden polazi na privremeni boravak u Nemačku

 

Pre ove izložbe, poslednja retrospektivna izložba Miće Popovića u Beogradu održana je 1983, takođe u Galeriji Akademije. Nju je videlo 500 hiljada posetilaca. To je do sada najposećenija izložba u Galeriji Akademije,  od njenog zvaničnog otvaranja 1968. godine.

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja