UČENICI GIMNAZIJE NA IZLOŽBI U GRAFIČKOM KOLEKTIVU

UČENICI GIMNAZIJE NA IZLOŽBI U GRAFIČKOM KOLEKTIVU

Učenici Gimnazije „Stefan Nemanja“ zajedno sa nastavnikom likovnog, posetili su izložbu u galeriji Grafičkog kolektiva pod nazivom „Vlasnik sopstvene utopije“.

Učenici prve godine svih smerova i učenici druge godine filološkog i društveno-jezičkog smera imali su prilike da se upoznaju sa novijim radovima Božidara Džmerkovića, jednog od najpoznatijih slikara i grafičara u našem regionu.

On i u svojoj 93. godini života stvara sa istom energijom i žarom. Na likovnoj sceni prisutan je skoro sedam decenija.

Druga 20230919135632

 

Nenad Nenadović, nastavnik likovnog, kaže da je Džmerković koliko izvrstan slikar, toliko izvrstan i grafičar.

On kritički prosuđuje i ne prepušta ništa slučaju, niti podleže jeftinim inovacijama koje su kratkog zamaha. Zato je bilo važno da učenici vide ovu izložbu. Pored toga, želeo sam da se učenici i lično uvere kako slikar i u 10. deceniji može budno da prati damare vremena i inovacije u umetnosti. Džmerković i u svojoj 93. godini slika svake noći u ateljeu na osmom spratu zgrade jednog novobeogradskog bloka. Mislim da mladi iz njegovog primera mogu dosta da nauče i da se motivišu – objašnjava on.

 

Etvrta 20230919135747

Učenici gimnazije uživali su u umetnosti ovog izvanrednog umetnika, a odlazak u Grafički kolektiv posebno je bio interesantan učenicima prve godine.

Nastava u osnovnoj školi je i dalje prilično tradicionalna. Idemo na časove, učimo nove lekcije i odgovaramo. Zato mi se, kao i većini „prvaka“, dopalo što nas je nastavnik doveo na izložbu, i to na izložbu jednog baš zanimljivog umetnika. Pored toga mogli smo nastavniku da postavljamo pitanja, diskutujemo o tehnikama i inspiraciji, i dobijemo uvid u umetnički svet od stručnjaka  – kaže jedna od učenica.

 

UČenice 20230919135408

 

Kao škola nastavićemo da pružamo prilike učenicima da obogaćuju svoje obrazovanje i van učionice. Težićemo da ih inspirišemo da razvijaju svoje umetničke potencijale, proširuju horizonte i razvijaju svoje talente i strasti.

 

Esta 20230919135512Peta 20230919135551

 

O AUTORU

Božidar Džmerković Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Kao redovni profesor predavao je na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama od 1955. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

 

TreĆa 20230919135814

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja