STUDIJSKO PUTOVANJE PRAG-BERLIN-DREZDEN

STUDIJSKO PUTOVANJE PRAG-BERLIN-DREZDEN

Učenici gimnazije Stefan Nemanja nedavno su se vratili sa nezaboravnog šestodnevnog studijskog putovanja koje ih je vodilo kroz Mađarsku, Slovačku, Češku i Nemačku. Studijska putovanja su dugogodišnja tradicija naše škole, osmišljena da obogate obrazovanje učenika kroz neposredno iskustvo kulture, istorije i umetnosti.

Polazak iz Beograda i dolazak u Prag

Uzbuđeni i puni iščekivanja učenici su krenuli na put zajedno sa razrednim starešinama i menadžerkom škole. Putovali su preko Mađarske i Slovačke, praveći kraće pauze za odmor i osveženje. Nakon celodnevne vožnje, u večernjim satima, stigli su u predivni Prag. Smestili su se u hotel i uživali u zajedničkoj večeri,  a onda otišli na zasluženi odmor.

Drugi dan započeo je doručkom u hotelu, a nakon doručka, učenici su krenuli u obilazak Praga u pratnji vodiča. Posetili su Staro mesto, Karlov most, Trg Malteških vitezova, Klementinijum, Staromestski trg sa čuvenim Orlojem i mnoge druge znamenitosti.

Posle informativne ture, imali su slobodno vreme da sami istraže grad, uživaju u lokalnoj atmosferi i naprave nezaboravne uspomene.  Potom su nastavili ka Berlinu. U večernjim satima stigli su u nemačku prestonicu.

Istraživanje Berlina 

Berlin 20240603232825

Treći dan započeo je upoznavanjem Berlina. Učenici su posetili Olimpijski stadion, Charlottenburg, Kurfurstendamm, spomen crkvu cara Vilhelma, spomenik pobede – Berliner Siegessaule, Tiergarten, Potsdamer Platz i Alexanderplatz sa čuvenim TV tornjem – Fernsehturm. Nakon slobodnog vremena za ručak, učenici su se vratili u hotel na večeru, a veče je bilo rezervisano za žurku.

Četvrti dan bio je posvećen obilasku najznačajnijih znamenitosti Berlina kao što su East Side galerija, Mercedes Benz arena, Unter den Linden, Berlinska katedrala, zgrada Opere, Humbolt univerzitet, memorijalni kompleks žrtvama Holokausta i Rajhstag. Posle slobodnog vremena za ručak, učenici su se vratili u hotel na večeru, a veče su završili žurkom.

Magični Drezden

Nakon doručka i učenici su napustili hotel i uputili se ka Drezdenu, gradu koji se s pravom naziva Firenca na Elbi. Prošetali su centralnim delom grada, videli Operu Zemper, Palatu Cvinger, Bogorodičinu protestantsku crkvu, Dvorsku rimokatoličku crkvu, Zlatnog konjanika Avgusta Jakog, Crkvu Sv. Ane, Stari trgovački kvart, Kraljevsku palatu i Brulische terase. Nakon obilaska, učenici su imali slobodno vreme, a zatim su se smestili u hotel i večerali.

Drezden 20240603232909

Povratak kući

Poslednji dan studijskog putovanja započeo je doručkom i odlaskom iz Drezdena. Učenici su krenuli na dug put kući preko Češke, Slovačke i Mađarske, sa usputnim pauzama za odmor i osveženje. U večernjim časovima, srećno su stigli u Beograd.

 

Kao škola verujemo da su studijska putovanja od vitalnog značaja za obrazovanje naših učenika.  Zato nastojim da im omogućimo da kroz neposredno iskustvo uče o različitim kulturama, istoriji i umetnosti. 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja