STUDIJSKI IZLET – NALAZIŠTE VINČA

STUDIJSKI IZLET – NALAZIŠTE VINČA

Za učenike prve i druge godine Gimnazija je u maju organizovala jednodnevni studijski izlet do arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči. Za ovo mesto kažu da je kolevka evropske civilizacije i jedno od prvih urbanih naselja u Evropi.

Lokalitet je smešten na 15 kilometara nizvodno od ušća Save u Dunav, na samoj obali Dunava.

Tu su nas u radnom kampu sačekali stručnjaci koji rade na trenutnim istraživanjima. Prva istraživanja na ovom svetski poznatom praistorijskom lokalitetu uradio je, s početka XX veka, profesor Miloje Vasić. Lokalitet je, inače, dobio ime po svetloj boji lesne terase na kojoj se nalazi.

 

VINČA – NAJNAPREDNIJA PRAISTORIJSKA KULTURA 

Vinča je, kažu, večita inspiracija ljudskog uma koji traga za odgovorima o poreklu i nastanku ljudske civilizacije. Za one koji su zaboravili, vinčanska kultura je bila tehnološki najnaprednija praistorijska kultura sa najranije razvijenom metalurgijom i najstarijim pismom. Prostirala se na teritoriji većoj od teritorije bilo koje neolitske kulture u Evropi.

U sklopu ovog lokaliteta nalazi se i muzej koji smo posetili. Od kustosa smo saznali kako se razvijala ova moćna civilizacija i kako se odvijao život nekadašnjih Vinčanaca. Sjajno vođenje kustosa nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Naši đaci su imali priliku da čuju od kog materijala i na koji način su pravljena oruđa za obradu zemlje, oružja za lov, grnčarija, pa čak i nakit i odeća. Nakon uvodnog predavanja videli smo i model kuće napravljene od autentičnih materijala ispred muzejskog prostora – rekao je nastavnik istorije Nenad Nenadović.

U muzeju, kao deo stalne postavke, pored različitog oruđa, oružja i grnčarije, učenici su mogli da vide i različite figurine žena koje su rađene po kanonima. Ove figure simbolisale su plodnost i prosperitet.

Nakon obilaska lokaliteta i muzejske postavke, napravili smo mali predah u restoranu, a onda puni utisaka krenuli nazad ka Beogradu.

Pročitajte i kako su se naši učenici proveli na Studijskom putovanju – Višegrad, Trebinje, Mostar

Ako vam se dopada naš tekst, zapratite nas i na Instagramu i Fejsbuku.

Hvala vam što nas čitate!

 

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja