ŠKOLSKI PSIHOLOG – POMAŽEMO UČENICIMA DA ŽIVE KVALITETNIJIM ŽIVOTOM

ŠKOLSKI PSIHOLOG – POMAŽEMO UČENICIMA DA ŽIVE KVALITETNIJIM ŽIVOTOM

Prva osoba sa kojom se novi učenici Gimnazije „Stefan Nemanja“ susretnu jeste školski psiholog.

Na taj način ne samo da razbijamo tabue o odlasku kod psihologa i traženju stručne pomoći, već što je još važnije, stvaramo pozitivni klimu u kojoj učenike ohrabrujemo da mogu da se jave za bilo kakav problem.

I ne samo to.

Ohrabrujemo mlade da dele svoje misli, brige i strahove bez straha od osude.

SARADNJA, A NE KAZNA

Najveća zabluda u vezi sa poslom školskog psihologa jeste da se kod njega odlazi po kazni, kao i da je traženje pomoći sramota, jer to podrazumeva priznavanje sopstvene nemoći ili slabosti. Pedagog i psiholog u Gimnaziji „Stefan Nemanja“ pre svega su podrška – kako učenicima, tako i roditeljima. I zato kažem i jednima i drugima, iskoristite to. Naš cilj je da promovišemo svestran razvoj učenika. Ne možemo očekivati da postignu najbolje rezultate ako ne brinu o svom mentalnom zdravlju. Prvi korak je normalizacija razgovora o mentalnom zdravlju. Kada učenici shvate da je briga o mentalnom zdravlju deo svakodnevnog života, postaju sposobni da prepoznaju svoje emocije i traže podršku kada im je potrebna –  kaže školski psiholog  Dorotea Tomić i dodaje:

Svakom učeniku, u svakom trenutku, u školi je dostupna psihološka pomoć. Nekada je i nekoliko susreta dovoljno da se učenik osnaži i nauči da se samostalno nosi sa izazovima, uz dodatnu podršku po potrebi. Istakla bih i jedna specifičnu grupu učenika koja ima benefite od postojanja školskog psihologa, a to su daroviti učenici. Za njihovo prepoznavanje i praćenje školski psiholog je od velike važnosti – napominje Dorotea.

 

Kolski Psiholog Dorotea TomiĆ 20230823124354
Školski psiholog Dorotea Tomić

 

LAKŠE I KROZ ŠKOLU I KROZ ŽIVOT 

Ovaj pristup u radu sa adolescentima je rezultat pažljivo osmišljene strategije koju je naša škola razvijala tokom godina. Kroz različite radionice, predavanja i aktivnosti koje se fokusiraju na emocionalnu pismenost i veštine suočavanja sa stresom, učenici dobijaju alate koji im pomažu da se nose sa izazovima koje donosi školovanje, ali i život uopšte.

Jedan od učenika za školski portal podelio je svoje iskustvo.

Osećam se zaista podržano u školi. Znam da mogu da dođem kod psihologa kad god to želim. Nekada dođem jer imam problem, a nekada da se samo ispričam. To čini da se osećam sigurno – kaže Marko.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja