PROSLAVILI SMO SAVINDAN

PROSLAVILI SMO SAVINDAN

Gimnazija Stefan Nemanja i srednja stručna škola „Zaharije Orfelin“ proslavili su Savindan – zajedničkim sečenjem slavskog kolača i priredbom učenika.

U  svečanoj sali škole „Zaharije Orfelin“ okupili su se učenici, nastavnici, roditelji i prijatelji obe škole da zajedno obeleže najradosniji školski praznik – Savindan.

 

Savindan je počeo himnom i sečenjem slavskog kolača
Savindan je počeo himnom i sečenjem slavskog kolača

 

Svečana akademija počela je himnom prvom srpskom prosvetitelju, arhiepiskopu i tvorcu srpskog zakonodavstva – Svetom Savi.  Nakon što je mešoviti hor naše škole otpevao himnu, sveštenik je osveštao slavski kolač i poželeo svim prisutnima dobrodošlicu.  

 

PRATITE PUT SVETOG SAVE 

Svetog Savu nosite u srcima i trudite se da marljivim radim i duhovnim izgrađivanjem čestite ličnosti, budete dostojni potomci velikog svetitelja. U XXI veku, glavno oružje kojim čovek može da se brani i da osvaja, da stvara i da diše, jeste znanje. A moć znanja je upravo ono, što je prvi srpski prosvetitelj, gotovo proročki najavio pre osam vekova. I zato pratite put Svetog Save, učite, obrazujte se i širite svoje znanje. Putujte, ali se uvek vratite u svoju zemlju, u svoju Srbiju, kao što je i sam Sveti Sava uradio. Neizmerno sam srećan, jer gledajući lica vas, mladih ljudi, učenika i đaka, vidim jednu bistrinu, vedrinu i želju da se znanje stekne i da se bude pismen – rekao je sveštenik.  

Svečana akademija za Savindan nastavljena je bogatim programom. Program su spremili đaci Gimnazije Stefan Nemanja i srednje stručne škola Zaharije Orfelin zajedno sa svojim nastavnicima. Obe škole deo su poslovnog sistema Đuro Salaj, koji ove godine obeležava 70 godina postojanja.

Bilo je recitacija, pevanja i skečeva.

Recitovali su: Marko Radičević – Putovanje Svetog Save,  Maša Mihić –  pesmu „Sveti Sava“ od Vaska Pope i Tamara Pantović – pesmu „Vreme rađa borce“ od Miloša Stefanovića.

 

Branislav Petrović glumeći Vuka Karadžića ispričao je dve besede – „Kako se rodio Sveti Sava“ i „Sveti Sava kao lekar“. Marko Stojanović glumeći Stevana Sremac pričao je o Svetom Savi.

Marija Romanjko govorila je tekst Miloša Crnjanskog o Svetom Savi. 

 

Slika Za Vest TreĆa A 20240129150224

 

Učenici iz srednje stručne škole „Zaharije Orfelina“ izveli su dramski tekst Ljubinke Nedić o Svetom Savi.

Za najradosniji školski praznik, kako i dolikuje, bilo je i pesme. Horisti su pored himne pevali i  „Marijo, slavna“ i „Ko udara tako pozno“. Pesmu „Veseli se srpski rode“ izvele su učenice gimnazije Elena Pavlićević i Mia Novaković u pratnji hora. Za kraj Mia Novaković otpevala je „Sini jarko sunce s Kosova“.  

 

Glavni za program - Bojan Davidović, nastavnik muzičkog i dirigent hora i Tijana Stanojvić, nastavnik srpskog jezika
Glavni za program – Bojan Davidović, nastavnik muzičkog i dirigent hora, i Tijana Stanojević, nastavnik srpskog jezika

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja