PREDAVANJE O HIV-u I POLNO PRENOSIVIM BOLESTIMA

PREDAVANJE O HIV-u I POLNO PRENOSIVIM BOLESTIMA

Tokom novembra, organizovali smo za učenike svih razreda naše Gimnazije predavanje o HIV-u i polno prenosivim bolestima.

Članovi tima Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje POTENT objasnili su učenicima da je znanje najmoćnije oružje u borbi protiv svih seksualno prenosivih bolesti, ali isto tako i predrasuda koje se vezuju za obolele.   

Prema zvaničnimpodacima Instituta za zdravlje Srbije, u Srbiji sa dijagnostikovanom HIV infekcijom živi oko 3.000 osoba, ali je u stvarnosti realan broj manji, zbog odlaska ljudi iz zemlje. Ono što pouzdano znamo, jeste podatak Fonda za zdravstveno osiguranje, da se u Srbiji leči oko 2.200 osoba. Iako možda mislimo da se HIV dešava nekom drugom, on može pogoditi i članove naših porodica, naše prijatelje, kolege. Svakog od nas! – rekli su članovi tima POTENT.

 

ZNANJE JE NAJMOĆNIJE ORUŽJE PROTIV HIV-A

Oni su učenicima objasnili koji su uzročnici HIV virusa, koji su načini prenošenja i na koji način mogu da se zaštite. Predavanje o HIV-u i polno prenosivim bolestima bio je način i da učenici čuju kako da vode računa o svom reproduktivnom zdravlju.

Najveća zabluda je što mladi misle da znaju sve o HIV-u i polnim bolestima. Naravno misle i „to“ sigurno njima ne može da se desi. Nažalost, polno prenosive bolesti su u porastu i svakako mogu da ostave teške posledice, posebno kod devojčica. Upravo zbog toga smo organizovali predavanje o HIV-u i polno prenosivim bolestima, koje će im, nadam se, koristiti. Mislim da kada im se ova tema predoči na ovakav način,  bolje će se sačuvati. Ovo je na neki način kritični period njihovog života kada je seksualnost u pitanju. Za njih je seksualnost sada i sramota i neka priželjkivana stvarnost– objašnjava psihološkinja naše škole Dorotea Tomić.

 

Predavanje o HIV-u
Učenici na predavanju o HIV-u i polno prenosivim bolestima 

 

Obrazovanje u Gimnaziji Stefan Nemanja nije samo brojanje savladanih lekcija, već i učenje mladih o zaštiti njihovog zdravlja.

Naši učenici to najbolje pokazuju svojim interesovanjem za događaje kao što je ovaj.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja