POSETILI SMO FRANCUSKI INSTITUT

POSETILI SMO FRANCUSKI INSTITUT

Učenici Gimnazije Stefan Nemanja koji uče francuski jezik, sa nastavnicom Valentinom Đoković i psihološkinjom Doroteom Tomić posetili su Francuski institut u Beogradu.

Šefica medijateke Francuskog instituta Katrin Krasojević predstavila je „našim Francuzima“ sadržaje koji su posetiocima ove riznice francuskog jezika i kulture dostupni.

– Medijateka Francuskog instituta prostire se na 2 nivoa i raspolaže fondom od 19.000 dokumenata. Članovima je na raspolaganju elektronski katalog za pretraživanje i digitalna medijateka. Ovde, u medijateci mogu se dobiti sve potrebne informacije za studije u Francuskoj – objasnila je ona.

 

Poseta Francuskom Insitutu Druga (medium) 20221123171020

 

Učenici su tokom boravka u Francuskom institutu imali priliku da čitaju 3D knjige uz pomoć specijalizovanih tablet-računara, ali i da otkriju francuski na jedan zabavan način.

– Francuski institut ima kutak za video-igre i tu su učenici mogli da igraju video-igrice na konzolama i da otkriju velike klasike video igrica na francuskom: Raymon Legend, Mario Kart, The Last of Us. Ali i da se takmiče. Posetu smo završili podsetnikom reči i izraza na francuskom jeziku – kaže nastavnica Valentina i dodaje da je zanimljiva nastava već pola završenog posla, jer učeći kroz zabavu zapravo najlakše pamtimo.

FRANCUSKI BEZ MUKE

  1. Ponavljanje je ključ uspeha

Za svaki sat koji posvetiš učenju novih reči i gradiva odvoj još pola sata za obnavljanje starog gradiva.

  1. Uči francuski u rečenicama

 Nove reči uči kroz rečenice. Tako ćeš naučiti da ih koristiš u kontekstu i pamtićeš situaciju i reč duže.

  1. Uči 30 novih reči za dan

Na ovaj način ćeš najlakše obogatiti svoj vokabular francuskog jezika, i to u rekordnom roku. Ne preskači dane kako bi ti učenje francuskog prešlo u rutinu. Ukratko, uvedi naviku 15 minuta francuskog na dan.

  1. Za učenje koristi audio tutorijale

Učenje francuskog sa audio alatkama je neohodno ako želiš da jednog dana tečno govoriš francuski.

  1. Prevodi što manje sa francuskog

Prevođenje dodaje još jedan korak u procesu učenja jezika, time što ideju prvo izražavaš na srpskom,  pa tek onda na francuskom, umesto da za tu istu ideju odmah pronađeš izraz u francuskom.

 

Zahvaljujemo se Francuskom institutu na gostoprimstvu i radujemo se budućim susretima!

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja