POSETA KUĆI ĐURE JAKŠIĆA

POSETA KUĆI ĐURE JAKŠIĆA

Učenici druge godine naše Gimnazije zajedno sa nastavnicom srpskog Violetom Vučetić i razrednom Snežanom Lalatović posetili su Kuću Đure Jakšića u čuvenoj Skadarliji.  

U školskom programu iz srpskog jezika i književnosti ove godine imaju romantizam, pa poseta kući, u Skadarskoj 34, gde je sa porodicom živeo jedan od najvećih srpskih romantičara predstavlja neizostavni deo učenja. 

Svi već znaju da se u našoj školi ne uči samo u klupama. I zato, kad god je to moguće, učenike vodimo na lice mesta i dajemo im mogućnost da stiču znanja iz „prvog reda“.

Spomenik Đuri Jakšišu, ispred kojeg su se slikali i naši učenici, jedan od simbola Skadarlije, postavljen je 1990. godine, a izradio ga je vajar Jovan Soldatović. Izrađen je od bronze, a visine je 1,5 metara

Zanimljivo je da se istovetni spomenik Đuri Jakšiću nalazi i u Novom Sadu, u Dunavskom parku, gde je postavljen 1982. godine.

Đura Jakšić ostao je upamćen kao neko ko je voleo svoju otadžbinu, jednu ženu, kafanu, ali i dobru šalu.

Nije bio preterano naklonjen formalnom obrazovanju, ali je bio čovek sa više talenata i zanimanja –  slikar, pripovedač, pesnik, dramski pisac, ali pre svega rodoljub i čovek.

Živeo je na samoj ivici siromaštva, ali se uvek spretno i uz pomoć svojih talenata, ali i prijatelja, snalazio za osnovne potrebe.

Tužan, često i besan na svet i ljude oko sebe, u konstantnom sukobu sa drugima, ali i sa sobom, bio je tipičan primer književnog razdoblja, karakterističnog za Evropu na prelazu iz 18. u 19. vek, koji je nosio zvučan naziv od jedne reči – „Veltšmerc” – u našem narodu poznatiji pod prevodom „svetska bol”.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja