Poseta Dvorskom kompleksu – šetnja kroz istoriju

Poseta Dvorskom kompleksu – šetnja kroz istoriju

Učenici druge godine u pratnji nastavnika istorije Nenada Nenadovića, posetili su Dvorski kompleks porodice Karađorđević na Dedinju.

Tokom posete, obišli su prostorije oba dvora koja čine kompleks: Kraljevskog dvora i Belog dvora.

Učenici su na ovaj način dobili priliku da dopune svoje znanje o istoriji ovih znamenitih zdanja, ali i kraljevskoj porodici Karađorđević.

Poseta je počela obilaskom Belog dvora, izgrađenog 1937. godine u klasicističkom stilu. Tokom stručnog vođenja,  učenici su saznali da je dvor izgrađen po želji kralja Aleksandra I Karađorđevića kao rezidencija za njegove sinove Petra, Tomislava i Andreja.

Potom su učenici sprovedeni kroz prostorije u prizemlju. Tu im je pokazan veliki Svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima, kao i Svečana trpezarija. Posebno oduševljenje kod učenika izazvao je ulazak u Dvorsku biblioteku.

Upoznavanje sa istorijom, zaostavštinom i kulturom naše zemlje nastavljeno je u Kraljevskom dvoru, izgrađenom 1929. godine u srpsko-vizantijskom stilu.

Kraljevski dvor je prvobitno bio dom kralja Aleksandra I Karađorđevića, a danas je dom prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice.

Učenicima su u Kraljevskom dvoru, posebno bile zanimljive bioskopska i bilijar sala. Ove dve prostorije,  urađene su u potpuno drugačijem stilu od ostalih prostorija.

Dvočasovni obilazak završio se razgledanjem Dvorske kapele, posvećene Svetom Apostolu Andreju Prvozvanom, zaštitniku i krsnoj slavi porodice Karađorđević, kao i u šetnjom raskošnim parkom koji okružuje dvorove.

Drga Dvorski Kompleks 20240630080034

 

Ova poseta deo je stalnih aktivnosti gimnazije „Stefan Nemanja“.

Nastojimo da učenicima pružimo celokupno obrazovanje i omogućimo im da kroz različite aktivnosti bolje razumeju i dožive istoriju i kulturu.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja