Plivanje je najbolji put do rezultata

Plivanje je najbolji put do rezultata

Zdrav život na papiru ne znači ništa, zato jedino što ne dozvoljavamo našim učenicima je da žive u telu o kojem ne vode računa. Ne dozvoljavamo im da se opuštaju i stvari prepuštati slučaju, pa im redovno, pored obaveznih časova fizičkog vaspitanja, organizujemo i dodatne sportske aktivnosti.

Ove nedelje profesorka Ivana Reko vodila je učenike prve godine na plivanje.

Kao profesoru najvažnije mi je da ih naučim da ne budu lenji i da u svoje dnevne aktivnosti uvrste i sport. Da ih naučim da je za celokupno psihofizičko stanje organizma potrebno svakodnevno vežbanje i da će im telo za svaku fizičku aktivnost, bez obzira da li je u pitanju plivanje, trčanje ili samo šetnja, biti uvek zahvalno – objašnjava profesorka i dodaje da je plivanje naročito korisno za srednjoškolce, jer popravlja raspoloženje.

Plivanje smanjuje stres i tugu, a poboljšava san, jer dok plivamo otpušta se hormon sreće – endorfin. Zato ja mojim učenicima volim da kažem: Ako naslutite da stres preti vašem zdravlju, skočite u vodu i plivajte…  Naravno, uvek im naglasim i da redovnim plivanjem poboljašavaju memoriju i mentalne funkcije, ali i da tako „bilduju“ energiju – objašnjava Ivana.

Poznato je da ništa ne sagoreva kalorije kao plivanje, a profesorka kaže, da za pola sata laganog plivanja može da se sagori čak 200 kalorija, što je dvaput više nego hodanjem, a energičnim plivanjem, može da se sagori više kalorija nego trčanjem ili vožnjom bicikla.

Za 10 minuta plivanja sagorećete: prsnim stilom – 60 kalorija, leđnim kraulom – 80 kalorija, slobodnim stilom ili prsnim kraulom – 100 kalorija, a leptir stilom – 150 kalorija. Nije malo! – naglašava ona.

 

Plivanje Gimnazija Stefan Nemanja 20211104 160756

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja